Arbuz: właściwości i wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść arbuzy?

2016-08-22 10:01 A.K.
dlaczego-warto-jesc-arbuzy-zapobiegaja-nowotworom-obnizaja-cisnienie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Arbuzy korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy

Arbuz jest słodki, smaczny i choć składa się głównie z wody, bardzo korzystnie wpływa na organizm. Jakie właściwości ma arbuz? Dlaczego jedzenie arbuza jest zdrowe?

Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuz składa się w 92% z wody, lecz zawiera także mnóstwo substancji odżywczych i przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia organizmu i hamują rozwój komórek nowotworowych. Jakie dokładnie substancje zawiera arbuz?

Arbuz - lek na serce

Arbuz to źródło witamin, zawiera głównie witaminę A i C, które m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ich odpowiednia ilość w organizmie zmniejsza ryzyko zawału serca, a także udaru mózgu. Arbuz ma również właściwości regenerujące mięśnie i co najważniejsze: wspomagające pracę serca.

Spożywanie arbuzów, dzięki sporej zawartości magnezu, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, poza tym zapobiega spadkowi poziomu niezwykle ważnego w funkcjonowaniu organizmu potasu. Potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi i przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu. W miąższu i skórce arbuza znajduje się cytrulina, organiczny związek chemiczny, który powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych. Z kolei obecne w nim karotenoidy obniżają ciśnienie w żyłach i tętnicach, a także hamują namnażanie wolnych rodników.

Wartości odżywcze arbuza (w 100 g)

Wartość energetyczna - 30 kcal

Białko ogółem - 0,61 g

Tłuszcz - 0,15  g

Węglowodany - 7,55 g

Błonnik - 0,4 g

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE