Sałatka z ogórka i papryki konserwowej: doskonała na grilla
Sałatka ze świeżego ogórka i papryki konserwowej jest lekko pikantna. Jednoczy w sobie smaki kwaśny, słony i słodki. Jest chrupiąca i świeża - wprost idealna do dań z grilla, jedzonych na świeżym powietrzu.
Sałatka papryki konserwowej i świeżego ogórka z dodatkiem młodych liści szpinaku i sera feta zawsze wszystkim smakuje. Ogórek przyjemnie chrupie i doskonale czuje się w towarzystwie słodko-kwaśnej papryki. Szpinak dodaje koloru. Ser feta wszystko łączy swoim kremowym i słonym smakiem.
Sos do tej sałatki przygotowuje się na bazie marynaty ze słoika z papryką oraz oliwy lub dobrego oleju. Wszystko jest proste i łatwe w przygotowaniu. Powodzenia!
Składniki:
2 ogórki wężowe lub 4 ogórki gruntowe, obrane
1 słoik papryki konserwowej ok. 750 ml
200 g sera feta
1 opakowanie szpinaku baby
4 łyżki oliwy
pieprz świeżo zmielony
Ogórków wężowych nie obierać, przekroić na pół i pokroić na półplasterki.
Paprykę pokroić na małe kawałki, nie większe od kawałków ogórka.
Ser pokroić w kostkę wielkości kawałków papryki.
Na półmisku wymieszać liście szpinaku, kawałki ogórka i papryki oraz ser feta.
Z 4 łyżek oliwy i 4 łyżek marynaty, w której marynowała się papryka, wymieszać ze sobą. Mieszaniną polać sałatkę.
Przed podaniem oprószyć czarnym pieprzem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska