Sałatka z ogórka i papryki konserwowej: doskonała na grilla

2019-06-05 8:47

Sałatka ze świeżego ogórka i papryki konserwowej jest lekko pikantna. Jednoczy w sobie smaki kwaśny, słony i słodki. Jest chrupiąca i świeża - wprost idealna do dań z grilla, jedzonych na świeżym powietrzu. 

Sałatka z ogórka i papryki
Autor: Shutterstock Sałatka ze świeżego ogórka i papryki konserwowej to pikantna sałatka idealne na grilla

Sałatka papryki konserwowej i świeżego ogórka z dodatkiem młodych liści szpinaku i sera feta zawsze wszystkim smakuje. Ogórek przyjemnie chrupie i doskonale czuje się w towarzystwie słodko-kwaśnej papryki. Szpinak dodaje koloru. Ser feta wszystko łączy swoim kremowym i słonym smakiem. 

Sos do tej sałatki przygotowuje się na bazie marynaty ze słoika z papryką oraz oliwy lub dobrego oleju. Wszystko jest proste i łatwe w przygotowaniu. Powodzenia!

Składniki:

2 ogórki wężowe lub 4 ogórki gruntowe, obrane

1 słoik papryki konserwowej ok. 750 ml

200 g sera feta

1 opakowanie szpinaku baby

4 łyżki oliwy

pieprz świeżo zmielony

Ogórków wężowych nie obierać, przekroić na pół i pokroić na półplasterki. 

Paprykę pokroić na małe kawałki, nie większe od kawałków ogórka.

Ser pokroić w kostkę wielkości kawałków papryki. 

Na półmisku wymieszać liście szpinaku, kawałki ogórka i papryki oraz ser feta. 

Z 4 łyżek oliwy i 4 łyżek marynaty, w której marynowała się papryka, wymieszać ze sobą. Mieszaniną polać sałatkę.

Przed podaniem oprószyć czarnym pieprzem. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska