Libański coleslaw: przepis na surówkę z kapusty do grilla
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Libański coleslaw jest chrupiący i przepyszny. Kapuściana surówka pełna aromatycznych ziół – mięty, pietruszki i koperku, po prostu polanych cytryną i oliwą. Tę prostą sałatkę z kapusty można podać do grilla, kebabu lub falafeli. Palce lizać!
Uwagi o składnikach libańskiego coleslaw
Świeża kapusta to podstawa surówki coleslaw. Libańska odmiana tej znanej w świecie sałatki tym się różni od pierowzoru, że zamiast sosu majonezowego spaja ją prosty winegret. To jedynie sok z cytryny i oliwa z oliwek. W smaku dodanych ziół dominuje jednak mięta. Najlepsza będzie świeża mięta, ale można również wykorzystać suszoną. Obowiązkowo dodajemy posiekaną zieloną cebulę, natkę pietruszki i koperek.
SKŁADNIKI
- 1/2 dużej zielonej kapusty
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 cebule dymki, pokrojone
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki świeżych liści mięty, posiekanych
- 4 łyżki koporku, posiekanego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny i więcej do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 – 2 łyżeczki przyprawy zaatar (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokrój na cienkie paseczki lub poszatkuj. Przełóż do dużej miski z solą. Wymieszaj przez podrzucanie.
- Dodaj dymkę, czosnek, zioła i ponownie wymieszaj.
- Wlej oliwę, sok z cytryny i cukier. Dobrze wymieszaj. Spróbuj i dodaj ewentualnie więcej soku cytrynowego, według swoich upodobań.
- Odstaw na 10-15 minut, a następnie ponownie spróbuj i ewentualnie dopraw.
- Dodaj zatar do smaku. Gotowe!