Libański coleslaw: przepis na surówkę z kapusty do grilla

Libański coleslaw: przepis na surówkę z kapusty
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Libański coleslaw jest chrupiący i przepyszny. Kapuściana surówka pełna aromatycznych ziół – mięty, pietruszki i koperku, po prostu polanych cytryną i oliwą.  Tę prostą sałatkę z kapusty można podać do grilla, kebabu lub falafeli. Palce lizać! 

Uwagi o składnikach libańskiego coleslaw

Świeża kapusta to podstawa surówki coleslaw. Libańska odmiana tej znanej w świecie sałatki tym się różni od pierowzoru, że zamiast sosu majonezowego spaja ją prosty winegret. To jedynie sok z cytryny i oliwa z oliwek. W smaku dodanych ziół dominuje jednak mięta. Najlepsza będzie świeża mięta, ale można również wykorzystać suszoną. Obowiązkowo dodajemy posiekaną zieloną cebulę, natkę pietruszki i koperek. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 dużej zielonej kapusty
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 cebule dymki, pokrojone
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki świeżych liści mięty, posiekanych
  • 4 łyżki koporku, posiekanego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny i więcej do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 – 2 łyżeczki przyprawy zaatar (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokrój na cienkie paseczki lub poszatkuj. Przełóż do dużej miski z solą. Wymieszaj przez podrzucanie.
  • Dodaj dymkę, czosnek, zioła i ponownie wymieszaj.
  • Wlej oliwę, sok z cytryny i cukier. Dobrze wymieszaj. Spróbuj i dodaj ewentualnie więcej soku cytrynowego, według swoich upodobań. 
  • Odstaw na 10-15 minut, a następnie ponownie spróbuj i ewentualnie dopraw.
  • Dodaj zatar do smaku. Gotowe! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej