Pomidory z cebulą w słodko-kwaśnej marynacie: najlepsza sałatka do grilla
2021-03-29
łatwy
20 min
4
W szczycie sezonu pomidory są najsmaczniejsze. Soczyste, dojrzałe i pachnące słońcem. Warto to bogactwo wykorzystać w pysznych sałatkach. Moja propozycja to pomidory w słodko-kwaśnej marynacie - najlepsza sałatka do grillowanych potraw.
Kilka wskazówek, jak przygotować sałatkę pomidorową
W tej sałatce najlepiej sprawdzą się gatunki mięsistych dużych pomidorów. Odmiany Malinowe, Bawole Serce, i tym podobne.
Pomidory należy albo pokroić na ósemki, mniejsze na ćwiartki. Albo w grube na plastry.
Najlepsza będzie cebula cukrowa lub czerwona.
Sałatka marynuje się co najmniej 2 doby. Dlatego warto ją przygotować w czwartek, aby była gotowa na sobotnie grillowanie.
Przed podaniem można sałatkę posypać świeżym szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę:
- 500 g pomidorów, dojrzałych i mięsistych
- 1 cebula
- Na marynatę:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić na ósemki lub grube plastry.
- Cebulę pokroić na półkola.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Z czosnku, oleju, soku cytrynowego, miodu oraz pozostałych składników przygotować marynatę, wszystko razem dobrze miksując.
- W misce lub salaterce, w której będziesz podawać sałatkę, ułóż warstwami pomidory i cebulę.
- Na wierzch wylej marynatę.
- Przykryj pokrywką lub okryj folią spożywczą.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 2 doby.
- Wyjmij z lodówki na 30 minut przed podaniem.
- Podawaj do grillowanych mięs i warzyw.