Pomidory z cebulą w słodko-kwaśnej marynacie: najlepsza sałatka do grilla

Sałatka z pomidorów i cebuli w marynacie
Autor: Shutterstock Sałatka z pomidorów i cebuli w słodko-kwaśnej marynacie
łatwy
20 min
4

W szczycie sezonu pomidory są najsmaczniejsze. Soczyste, dojrzałe i pachnące słońcem. Warto to bogactwo wykorzystać w pysznych sałatkach. Moja propozycja to pomidory w słodko-kwaśnej marynacie - najlepsza sałatka do grillowanych potraw. 

Kilka wskazówek, jak przygotować sałatkę pomidorową

W tej sałatce najlepiej sprawdzą się gatunki mięsistych dużych pomidorów. Odmiany Malinowe, Bawole Serce, i tym podobne.

Pomidory należy albo pokroić na ósemki, mniejsze na ćwiartki. Albo w grube na plastry. 

Najlepsza będzie cebula cukrowa lub czerwona. 

Sałatka marynuje się co najmniej 2 doby. Dlatego warto ją przygotować w czwartek, aby była gotowa na sobotnie grillowanie. 

Przed podaniem można sałatkę posypać świeżym szczypiorkiem. 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę:
  • 500 g pomidorów, dojrzałych i mięsistych
  • 1 cebula
  • Na marynatę:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić na ósemki lub grube plastry. 
  • Cebulę pokroić na półkola.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Z czosnku, oleju, soku cytrynowego, miodu oraz pozostałych składników przygotować marynatę, wszystko razem dobrze miksując.
  • W misce lub salaterce, w której będziesz podawać sałatkę, ułóż warstwami pomidory i cebulę.
  • Na wierzch wylej marynatę.
  • Przykryj pokrywką lub okryj folią spożywczą.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 2 doby.
  • Wyjmij z lodówki na 30 minut przed podaniem.
  • Podawaj do grillowanych mięs i warzyw.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej