Surówka z czerwonej kapusty surowej i rzodkiewek do obiadu i na grilla

Surówka z czerwonej kapusty surowej i rzodkiewek do obiadu i na grilla
Autor: Shutterstock.com Miska chrupiącej surówki z czerwonej kapusty, rzodkiewek i ogórków
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chrupiąca kompozycja – świeża czerwona kapusta, z rzodkiewką i ogórkiem w naturalny sposób oczarowuje podniebienie. Surówka z czerwonej kapusty i rzodkiewek jest gotowa w 5 minut! I bardzo smaczna! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 małej czerwonej kapusty (ok. 400 g)
  • 8 rzodkiewek
  • 1/2 ogórka z cienką skórką
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • zielone listki rukwii lub rukoli lub posiekany szczypior

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyść i umyj czerwoną kapustę. Pokrój w cienkie paski nożem lub poszatkuj za pomocą krajalnicy do warzyw.
  • Wymieszaj czerwoną kapustę z solą, dobrze ugniataj i pozostaw na około 30 minut.
  • Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój na cienkie plasterki. Ogórka również pokrój na cienkie plasterki.
  • Kapustę czerwoną wymieszaj z sokiem z cytryny, syropem z agawy i oliwą. Dodaj plasterki rzodkiewki i ogórka. Wymieszaj.
  • Na koniec dodaj jogurt i ponownie wymiszaj. Podawaj posypane zielonymi listkami rukwii lub szczypioru. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej