Surówka z czerwonej kapusty surowej i rzodkiewek do obiadu i na grilla
2021-07-30
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chrupiąca kompozycja – świeża czerwona kapusta, z rzodkiewką i ogórkiem w naturalny sposób oczarowuje podniebienie. Surówka z czerwonej kapusty i rzodkiewek jest gotowa w 5 minut! I bardzo smaczna!
SKŁADNIKI
- 1/2 małej czerwonej kapusty (ok. 400 g)
- 8 rzodkiewek
- 1/2 ogórka z cienką skórką
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- zielone listki rukwii lub rukoli lub posiekany szczypior
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyść i umyj czerwoną kapustę. Pokrój w cienkie paski nożem lub poszatkuj za pomocą krajalnicy do warzyw.
- Wymieszaj czerwoną kapustę z solą, dobrze ugniataj i pozostaw na około 30 minut.
- Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój na cienkie plasterki. Ogórka również pokrój na cienkie plasterki.
- Kapustę czerwoną wymieszaj z sokiem z cytryny, syropem z agawy i oliwą. Dodaj plasterki rzodkiewki i ogórka. Wymieszaj.
- Na koniec dodaj jogurt i ponownie wymiszaj. Podawaj posypane zielonymi listkami rukwii lub szczypioru. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?