Marynowana sałatka do grilla: kapusta, papryka, marchew, gruszka, jabłko
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapuściane sałatki do grilla zawsze cieszą się powodzeniem. Są chrupkie, rześkie i soczyste. Dzisiaj proponuję wam sałatkę marynowaną na szybko. Wystarczy dwa dni i można ją jeść. Pasuje nie tylko do grilla! Można ją przechowywać w lodówce do 7 dni! Po prostu pyszna!
Jaka sałatka do grilla?
Bez względu na to, czy na naszym grillu częściej gości mięso, ryby, czy warzywa, zawsze pasuje sałatka kapuściana. Potrawy grillowane, mocno przyrumienione i przesycone dymem, potrzebują rześkiego towarzystwa chrupkiej surówki. Jeśli jednak znudziła się Wam zwykła surówka kapuściana, wypróbujcie ten przepis na marynowaną sałatkę z kapusty, papryki, gruszek i jabłek.
Jak zrobić marynowaną sałatkę do grilla?
Marynowane na szybko sałatki to prościzna. Wystarczy pokroić warzywa, w tym przypadku również owoce, i zalać gorącą marynatą. Po wystudzeniu, należy sałatkę marynować w warunkach chłodniczych, czyli w lodówce. Po dwóch dobach sałatka jest chrupka, soczysta i orzeźwiająca. Gotowa do schrupania!
SKŁADNIKI
- Na marynowaną surówkę do grilla:
- 2 małe główki młodej kapusty
- 2 gruszki
- 2 duże marchewki
- 2 papryki żółte
- 2 papryki czerwone
- 1 zielone jabłko
- 4 duże cebule
- 2 główki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki goździków
- Na marynatę do sałatki grillowej:
1 l wody - 2 łyżki soli
- 150 g cukru
- 150 ml octu
- 30 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokroić kapustę na kawałki (duże) lub poszatkować według upodobań.
- Paprykę pokroić wzdłuż na cienkie paski.
- Cebulę pokroić w piórka, czyli wzdłuż od piętki do ogonka.
- Owoce pokroić na plasterki.
- Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę.
- Wszystkie warzywa i owoce wymieszać razem. Dodać czarny pieprz w ziarnkach, liście laurowe i goździki.
- Składniki na marynatę dodać do rondla. Zagotować. Gorącą marynatą zalać kapustę. Wymieszać i przełożyć do dużego słoja.
- Odstawić do przestygnięcia. Następnie wstawić do lodówki. Marynować przez 2 dni.