Marynowana sałatka do grilla: kapusta, papryka, marchew, gruszka, jabłko

Kapuściane sałatki do grilla zawsze cieszą się powodzeniem. Są chrupkie, rześkie i soczyste. Dzisiaj proponuję wam sałatkę marynowaną na szybko. Wystarczy dwa dni i można ją jeść. Pasuje nie tylko do grilla! Można ją przechowywać w lodówce do 7 dni! Po prostu pyszna! 

łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jaka sałatka do grilla?

Bez względu na to, czy na naszym grillu częściej gości mięso, ryby, czy warzywa, zawsze pasuje sałatka kapuściana. Potrawy grillowane, mocno przyrumienione i przesycone dymem, potrzebują rześkiego towarzystwa chrupkiej surówki. Jeśli jednak znudziła się Wam zwykła surówka kapuściana, wypróbujcie ten przepis na marynowaną sałatkę z kapusty, papryki, gruszek i jabłek. 

Jak zrobić marynowaną sałatkę do grilla?

Marynowane na szybko sałatki to prościzna. Wystarczy pokroić warzywa, w tym przypadku również owoce, i zalać gorącą marynatą. Po wystudzeniu, należy sałatkę marynować w warunkach chłodniczych, czyli w lodówce. Po dwóch dobach sałatka jest chrupka, soczysta i orzeźwiająca. Gotowa do schrupania! 

SKŁADNIKI

  • Na marynowaną surówkę do grilla:
  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 2 gruszki
  • 2 duże marchewki
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • 1 zielone jabłko
  • 4 duże cebule
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • Na marynatę do sałatki grillowej:

    1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 150 g cukru
  • 150 ml octu
  • 30 ml oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokroić kapustę na kawałki (duże) lub poszatkować według upodobań.
  • Paprykę pokroić wzdłuż na cienkie paski.
  • Cebulę pokroić w piórka, czyli wzdłuż od piętki do ogonka.
  • Owoce pokroić na plasterki.
  • Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę.
  • Wszystkie warzywa i owoce wymieszać razem. Dodać czarny pieprz w ziarnkach, liście laurowe i goździki.
  • Składniki na marynatę dodać do rondla. Zagotować. Gorącą marynatą zalać kapustę. Wymieszać i przełożyć do dużego słoja.
  • Odstawić do przestygnięcia. Następnie wstawić do lodówki. Marynować przez 2 dni.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...