Marynowana sałatka do grilla: kapusta, papryka, marchew, gruszka, jabłko

łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapuściane sałatki do grilla zawsze cieszą się powodzeniem. Są chrupkie, rześkie i soczyste. Dzisiaj proponuję wam sałatkę marynowaną na szybko. Wystarczy dwa dni i można ją jeść. Pasuje nie tylko do grilla! Można ją przechowywać w lodówce do 7 dni! Po prostu pyszna! 

Jaka sałatka do grilla?

Bez względu na to, czy na naszym grillu częściej gości mięso, ryby, czy warzywa, zawsze pasuje sałatka kapuściana. Potrawy grillowane, mocno przyrumienione i przesycone dymem, potrzebują rześkiego towarzystwa chrupkiej surówki. Jeśli jednak znudziła się Wam zwykła surówka kapuściana, wypróbujcie ten przepis na marynowaną sałatkę z kapusty, papryki, gruszek i jabłek. 

Jak zrobić marynowaną sałatkę do grilla?

Marynowane na szybko sałatki to prościzna. Wystarczy pokroić warzywa, w tym przypadku również owoce, i zalać gorącą marynatą. Po wystudzeniu, należy sałatkę marynować w warunkach chłodniczych, czyli w lodówce. Po dwóch dobach sałatka jest chrupka, soczysta i orzeźwiająca. Gotowa do schrupania! 

SKŁADNIKI

  • Na marynowaną surówkę do grilla:
  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 2 gruszki
  • 2 duże marchewki
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • 1 zielone jabłko
  • 4 duże cebule
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • Na marynatę do sałatki grillowej:

    1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 150 g cukru
  • 150 ml octu
  • 30 ml oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokroić kapustę na kawałki (duże) lub poszatkować według upodobań.
  • Paprykę pokroić wzdłuż na cienkie paski.
  • Cebulę pokroić w piórka, czyli wzdłuż od piętki do ogonka.
  • Owoce pokroić na plasterki.
  • Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę.
  • Wszystkie warzywa i owoce wymieszać razem. Dodać czarny pieprz w ziarnkach, liście laurowe i goździki.
  • Składniki na marynatę dodać do rondla. Zagotować. Gorącą marynatą zalać kapustę. Wymieszać i przełożyć do dużego słoja.
  • Odstawić do przestygnięcia. Następnie wstawić do lodówki. Marynować przez 2 dni.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej