Omlet na otuchę: 15 najlepszych przepisów na omlet naturalny

Omlet na otuchę: 15 najlepszych przepisów na omlet naturalny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dlaczego omlet jest jak okład na żołądek i duszę? Omlet naturalny to mieszanina jajek i niewielkiej ilości wody, ale bez dodatku mąki. Można do niego dodać zioła, boczek, szynkę, czy warzywa. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Istnieje wiele odmian omletów i kilka sposobów na ułatwienie sobie przygotowania omletu. Sami wybierzcie, co wam odpowiada!

Omlet to idealny posiłek. Proteiny w czystej postaci, bo jajko to białko wzorcowe, czyli nieomal 100% białka w białku. I to do niego odnosimy zawartość białek w innych źródłach protein. 

Omlet pasuje na śniadanie i południowy posiłek. Świetnie pasuje na kolację. 

 

Jak zrobić dobry omlet?

Kierując się tym prostymi zasadami na pewno nie popełnicie błędu:

  • Przygotowując omlet możesz dodawać do niego zimną wodę w proporcji łyżka wody na jajko. Nie zastępuj jednak wody mlekiem, bo omlet będzie zbyt twardy.

  • Omlet rób najwyżej z czterech jajek. To wystarcza na dwie porcje. Gdy potrzebujesz ich więcej, usmaż kilka oddzielnych omletów.

  • Ubijaj całe jajka. Wtłaczasz wtedy do nich powietrze. Nie powinno się jednak z tym przesadzać, bo osiągnie się przeciwny efekt - jajka za długo ubijane staną się wodniste

  • Omlety najlepiej udają się na dużych patelniach, niezbyt głębokich. 

  • Masę jajeczną na omlet wylewamy na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu i nie mieszamy. Pozwalamy jajkom ściąć się. Będą nieco mocniej ścięte od dołu, ale delikatnie ugotowane z wierzchu.

  • Jeśli masa jajeczna rozłoży się na patelni nierównomiernie, nie próbuj jej mieszać, bo przywrze do dna. Możesz tylko próbować ją wyrównać, energicznie potrząsając patelnią.

  • Na koniec omlet składamy na pół i przekładamy na talerz. 

Można jednak ułatwić sobie życie i przygotować omlet w piekarniku. Absolwenci rejonowych przedszkoli pewnie pamiętają puszyste omlety podawane na podwieczorek. Można go podać z konfiturą lub ze szczypiorkiem.

Przepis na puszysty omlet pieczony

 

Doskonałym sposobem jest upieczenie masy omletowej w formie na muffinki. Można wtedy użyć większej ilości jajek dla całej rodziny.

Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy

 

Można również przygotować omlet w woreczku strunowym. Jeśli macie takie nieduże torebki z grubej folii ze strunowym zamknięciem to koniecznie wypróbujcie:

Przepis na omlet gotowany w woreczku strunowym

 

Omlet na mały głód można również przygotować w mikrofalówce. To prosty przepis na pyszny omlet dla singla. 

Przepis na omlet w kubku z mikrofali

 

Teraz, gdy już omletach wiecie prawie wszystko, wypróbujcie nasze najlepsze przepisy:

Omlet ziołowo-pomidorowy

Omlet ze szparagami

Omlet z kozim twarogiem i miętą

Omlet z warzywami z patelni lub piekarnika

Omlet z szynką, papryką i zielonym groszkiem

Omlet z kurczakiem i zieloną fasolką

Ekspresowy omlet z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem

Puszysty placek omletowy z pieczarkami i pomidorami

 

 

Z każdym omletem nabierzecie większej wprawy, a gdy już osiągnięcie doskonałość pora na omlet z mąką w wersji słodkiej.

Oto kilka przepisów, które ukoją wasze lęki w trudniejsze dni:

Budyniowy omlet czekoladowy z bananem

Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca

Omlet cesarski: przepis na austriacki Kaiserschmarren

 

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5