Jajka na twardo po świętach – nie wyrzucaj! Sprawdź, jak je przechować i co z nich wyczarować
Po świętach w lodówce zalegają jajka na twardo? Nie wyrzucaj ich! Jeśli były dobrze przechowywane, możesz z nich wyczarować coś pysznego. Jak je przechować, żeby nadawały się do jedzenia? I co smacznego z nich przygotować? Podpowiadamy – będzie prosto, szybko i bez marnowania!

Spis treści
Jajka na twardo, szczególnie te zniesione przez kury żyjące na wolnym wybiegu, to pyszny pełnowartościowy posiłek. Świetnie smakują tylko z solą, a jeszcze lepsze są z sosami. Co jednak zrobić, gdy ugotujemy za dużo jajek? Można je wykorzystać. I to w dowolny sposób.
Polecamy również: Jajko: co warto wiedzieć na temat jajek! Wszystko o chemii, jaka rządzi jajkiem!
Przechowywanie jajek na twardo
Jajka ugotowane na twardo przechowujemy krócej niż surowe. Zawsze przechowujemy jajka w lodówce. Jajka ugotowane na twardo nie obrane, w skorupkach, przechowujemy przez 4 dni. Jajka obrane tylko 2 dni. Po 48 godzinach obrane jajko na twardo trzymane bez skorupki w lodówce trzeba już wyrzucić. Podobnie jak przechowywane w niej dłużej niż 2 dni jajka faszerowane.
Co zrobić z jajek na twardo?
Jajka ugotowane na twardo to doskonały półsurowiec do sałatek i past jajecznych.
Polecamy przepisy:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Z jajek ugotowanych na twardo można także przygotować kotlety lub pasztet.
Polecamy przepisy:
Jaka na twardo można również zapiekać i to w dowolnej formie.
Polecamy przepisy:
Jajka na twardo zapiekane w sosie pomidorowym