Jajka na twardo po świętach. Jak przechowywać? Co zrobić z jajek na twardo?
Jajka ugotowane na twardo często zostają po świętach. Możne je wykorzystać, pod warunkiem, że je prawidłowo przechowywaliśmy. Jak je przechować? Co zrobić z jajek na twardo? Wyjaśniamy i podpowiadamy.
Spis treści
Jajka na twardo, szczególnie te zniesione przez kury żyjące na wolnym wybiegu, to pyszny pełnowartościowy posiłek. Świetnie smakują tylko z solą, a jeszcze lepsze są z sosami. Co jednak zrobić, gdy ugotujemy za dużo jajek? Można je wykorzystać. I to w dowolny sposób.
Polecamy również: Jajko: co warto wiedzieć na temat jajek! Wszystko o chemii, jaka rządzi jajkiem!
Przechowywanie jajek na twardo
Jajka ugotowane na twardo przechowujemy krócej niż surowe. Zawsze przechowujemy jajka w lodówce. Jajka ugotowane na twardo nie obrane, w skorupkach, przechowujemy przez 4 dni. Jajka obrane tylko 2 dni. Po 48 godzinach obrane jajko na twardo trzymane bez skorupki w lodówce trzeba już wyrzucić. Podobnie jak przechowywane w niej dłużej niż 2 dni jajka faszerowane.
Co zrobić z jajek na twardo?
Jajka ugotowane na twardo to doskonały półsurowiec do sałatek i past jajecznych.
Polecamy przepisy:
Sałatka z jajek z rodzynkami
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Z jajek ugotowanych na twardo można także przygotować kotlety lub pasztet.
Polecamy przepisy:
Jaka na twardo można również zapiekać i to w dowolnej formie.
Polecamy przepisy:
Jajka na twardo zapiekane w sosie pomidorowym