Zapomnij o mozzarelli i mascarpone. Ten włoski ser jest pyszny, kremowy i idealny na diecie
Jest delikatny, kremowy i pełen zdrowia. Chociaż w Polsce nie jest tak popularny jak inne włoskie sery, ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Ricotta, bo to właśnie o tym serze mowa, jest pyszna i można przyrządzać z niej znakomite potrawy i słodkie desery. Zobaczcie, jakie właściwości ma włoska ricotta i co można z niej zrobić.
Spis treści
- Historia ricotty
- Jakie wartości odżywcze ma ricotta?
- Czy ser ricotta jest zdrowy?
- Zastosowanie ricotty w kuchni
- Przepisy z ricottą
Historia ricotty
Ser ricotta pochodzi z Włoch i jest jednym najpopularniejszych produktów mlecznych w tym kraju. Jest to miękki, niedojrzewający i niesolony ser, którego konsystencja przypomina twaróg. Ma kremowy i delikatny smak. Jest to jeden z najmniej kalorycznych serów dostępnych na rynku.
Nazwa sera ricotta pochodzi z języka włoskiego i jest połączeniem dwóch wyrazów. W wolnym tłumaczeniu oznacza podwójne gotowanie, czyli opisuje proces powstawania sera.
Ricottę produkuje się z mleka owczego, bawolego lub krowiego. Ser wytwarza się z serwatki powstającej w procesie produkcji serów podpuszczkowych jak mozzarella. Serwatkę podgrzewa się do temperatury około 90 stopni C. Białka mleka wytrącają się i powstaje puszysta i niezwykle lekka masa serowa. Dzięki temu włoski ser jest bogaty w witaminy, minerały i substancje odżywcze.
Jakie wartości odżywcze ma ricotta?
Włoski ser ricotta ma nie tylko pyszny i kremowy smak. Zawiera także wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Ser jest niskokaloryczny, więc można jeść go na diecie odchudzającej. To skarbnica pełnowartościowego białka zawierającego niezbędne aminokwasy. Ricotta jest bogata w witaminy z grupy B, A, D i K oraz wapń, fosfor i selen. Włoski ser jest ubogi w laktozę i nie zawiera kazeiny.
Regularne spożywanie sera ricotta korzystnie wpływa na przemianę materii i pomaga wzmocnić odporność. Wspiera budowę mięśnie i regenerację tkanek. Ser wykazuje również pozytywne działanie na kości, zęby i wzrok.
Czy ser ricotta jest zdrowy?
Wśród innych włoskich serów, które można kupić w naszych sklepach, ricotta zasługuje na wyjątkową uwagę. Ser jest nie tylko pyszny i kremowy. W porównaniu do innych serów jak mozzarella czy mascarpone ma stosunkowo niską zawartość tłuszczów. Zawiera sporą dawkę białka, witamin i minerałów. Ricotta jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ze względu na pozytywny wpływ na metabolizm można spożywać ją na diecie odchudzającej.
Zastosowanie ricotty w kuchni
Włoska ricotta jest serem o wszechstronnym zastosowaniu. Dodatkową zaletą tego pysznego i zdrowego sera jest to, że łatwo go kupić w prawie każdym większym sklepie spożywczym, dyskoncie czy markecie. Jest dostępny przez cały rok, więc przysmaki z ricottą w roli głównej można przyrządzać bez względu na pogodę za oknem. W łatwy sposób ser ricotta można zrobić w domu.
Do czego wykorzystać ser ricotta? Ten włoski produkt może być składnikiem najróżniejszych dań. Świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Sprawdzi się jako dodatek do potraw wytrawnych, sałatek, deserów i słodkich wypieków. Pysznie smakuje z pieczywem i jako składnik sosów do makaronu. Włosi przyrządzają z niego farsz do cannelloni i dodają do potraw z ryb. Ricotta może być też składnikiem tradycyjnego włoskiego deseru, czyli cannoli. Ser jest dobrym produktem, z którego można zrobić sernik, upiec ciastka czy usmażyć placki.
Przepisy z ricottą
Poniżej znajdziecie kilka prostych i sprawdzonych przepisów, w których ten pyszny i kremowy ser z Włoch zagrał główną rolę. Znalazły się tu receptury na potrawy z mięsem, naleśniki, makarony i słodkości, które urzekną smakiem od pierwszego kęsa. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście przysmaków z dodatkiem sera ricotta, czas to zmienić. Dzięki tym przepisom dowiecie się, jak ricotta pysznie smakuje i świetnie komponuje się z innymi składnikami.
- Makaron z pieczarkami i ricottą - pyszne danie w 15 minut
- Naleśniki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
- Pieczone piersi kurczaka nadziewane serem ricotta
- Cannelloni ze szpinakiem i ricottą - pyszne danie bezmięsne
- Pasta z ricotty i suszonych pomidorów. Przepis na kanapki w śródziemnomorskim stylu
- Deser śmietankowy z jagodami. Dodaj włoską ricottę, a efekt cię powali
- Cannoli: sycylijskie rurki z kremem
Zobacz galerię i dowiedz się wszystkiego o włoskich serach. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o serach.