Pieczone piersi kurczaka nadziewane serem ricotta
2021-03-29
średni
45 min
4
Pieczone piersi kurczaka nadziewane serem ricotta to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczyste mięso i pyszny farsz w tym wysokobiałkowym daniu usatysfakcjonują zarówno dużych, jak i małych smakoszy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g serka ricotta
- 50 g parmezanu, startego
- 1 jajko
- 1 łyżka ziół włoskich: oregano, bazylia, tymianek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 2 duże pomidory
- 100 g sera mozzarella
- 5 piersi kurczaka
- 2 łyżeczki pesto oraz 1 łyżka oliwy
- kilka liści świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- W naczyniu zmiksować ricottę, parmezan, jajko, zioła, sól i pieprz. Odstawić.
- Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Posolić i popieprzyć.
- Piersi ułożyć przecięciem do góry w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia.
- Za pomocą łyżki napełnić piersi serowym nadzieniem.
- Pomidory pokroić na ósemki. Włożyć po 2-3 kawałki w każde nacięcie.
- Posypać startą mozzarellą.
- Wstawić do piekarnika i piec 35 minut.
- Podawać przybrane pesto wymieszanym z oliwą oraz listkami bazylii