Pasta z ricotty i suszonych pomidorów. Przepis na kanapki w śródziemnomorskim stylu

pasta z ricotty i suszonych pomidorów
Autor: Shutterstock Pasta z ricotty i suszonych pomidorów to szybki przepis na obłędne kanapki.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pasty kanapkowe mają wiele zalet. Są łatwe i szybkie do zrobienia, ale przede wszystkim są przyjemnym urozmaiceniem kanapek. Pasta z włoskiego sera ricotta z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów i świeżej bazylii smakuje wyśmienicie. Kanapki w śródziemnomorskim stylu zachwycą każdego.

Jak zrobić pastę kanapkową z ricotty?

Do zmiksowanych suszonych pomidorów i listków bazylii dodaje się ser ricotta, starty parmezan oraz przyprawy. Po chwili miksowania pyszna i aromatyczna pasta kanapkowa jest gotowa.

Przepis na pastę kanapkową z ricotty i suszonych pomidorów

  • Przygotowanie pasty serowej do kanapek jest proste. Nic nie trzeba kroić. Składniki miksuje się w blenderze.
  • Czas przyrządzenia kremowej pasty wynosi 5 minut. Wszystkie produkty z listy wkłada się w odpowiedniej kolejności do naczynia blendera i miksuje na gładką pastę.
  • Pastę robi się z kilku prostych składników. Chociaż wszystkich używa się w kuchni włoskiej, bez problemu można je kupić w polskich sklepach.
  • Smak pasty wzbogaci przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana papryczka chili lub prażone pestki słonecznika czy dyni.

Z czym podawać pastę z ricotty i suszonych pomidorów?

Pasta świetnie smakuje na pierwsze lub drugie śniadanie podana z chlebem na zakwasie. Sprawdzi się też chrupiąca bagietka czy ciepłe tosty. Przepis można wykorzystać, komponując menu na imprezę. Pasta będzie efektownie wyglądać jako składnik tartinek. Może być też dodatkiem do świeżych warzyw pokrojonych w słupki.

SKŁADNIKI

  • 250 g sera ricotta
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • posiekany szczypior do podania
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bazylię i suszone pomidory zblendować na gładko.
  • Dodać ricottę, starty parmezan i oliwę z oliwek. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Miksować do połączenia składników.
  • Podawać z posiekanym szczypiorem i ulubionym pieczywem.
Kuchnia gruzińska: Bakłażan z pastą orzechową
Anna Szulc-Górska
więcej