Naleśniki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
2021-05-12
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Naleśniki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym są gotowe w zaledwie 30 minut. To idealny pomysł na posiłek w środku tygodnia. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI
- 6 gotowych naleśników zwykłych lub bezglutenowych (zawsze w niedzielę na śniadanie smażę nieco więcej naleśników, które wykorzystuję w tygodniu)
- 225 g szpinaku baby, młodych liści
- 250 g serka ricotta
- 350 g gotowego sosu pomidorowego z bazylią (do makaronu)
- przyprawy do smaku: granulowany czosnek, sól, pieprz
- 40 g parmezanu, grubo startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C / wentylator 180°C / gaz 6. Umieść szpinak w durszlaku nad zlewem, zalej wrzącą wodą z czajnika, aby zwiądł i zmiękł, a następnie odśwież pod bieżącą zimną wodą. Wyciśnij jak najwięcej płynu, a następnie przełóż do miski.
- Do szpinaku dodaj ricottę, dobrze dopraw i wymieszaj. Podziel na 6 porcji. Każdą porcję serka rozsmaruj na naleśniku. Zwiń naleśniki w ruloniki.
- Rozłóż połowę sosu pomidorowo na dnie dużego naczynia żaroodpornego. Ułóż naleśniki na sosie, złożeniem do dołu, a następnie posmaruj pozostałym sosem pomidorowym.
- Posyp parmezanem i piecz przez 18-20 minut, aż danie będzie gorące. Podawaj po 2 naleśniki na osobę z sałatką z rukoli (jeśli lubisz).
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?