Naleśniki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

Naleśniki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock.com Smakowite naleśniki nadziewane serkiem ricotta i szpinakiem zapieczone w sosie pomidorowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Naleśniki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym są gotowe w zaledwie 30 minut. To idealny pomysł na posiłek w środku tygodnia. Wypróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI

  • 6 gotowych naleśników zwykłych lub bezglutenowych (zawsze w niedzielę na śniadanie smażę nieco więcej naleśników, które wykorzystuję w tygodniu)
  • 225 g szpinaku baby, młodych liści
  • 250 g serka ricotta
  • 350 g gotowego sosu pomidorowego z bazylią (do makaronu)
  • przyprawy do smaku: granulowany czosnek, sól, pieprz
  • 40 g parmezanu, grubo startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C / wentylator 180°C / gaz 6. Umieść szpinak w durszlaku nad zlewem, zalej wrzącą wodą z czajnika, aby zwiądł i zmiękł, a następnie odśwież pod bieżącą zimną wodą. Wyciśnij jak najwięcej płynu, a następnie przełóż do miski.
  • Do szpinaku dodaj ricottę, dobrze dopraw i wymieszaj. Podziel na 6 porcji. Każdą porcję serka rozsmaruj na naleśniku. Zwiń naleśniki w ruloniki.
  • Rozłóż połowę sosu pomidorowo na dnie dużego naczynia żaroodpornego. Ułóż naleśniki na sosie, złożeniem do dołu, a następnie posmaruj pozostałym sosem pomidorowym.
  • Posyp parmezanem i piecz przez 18-20 minut, aż danie będzie gorące. Podawaj po 2 naleśniki na osobę z sałatką z rukoli (jeśli lubisz).
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej