Naleśniki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

Naleśniki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock.com Smakowite naleśniki nadziewane serkiem ricotta i szpinakiem zapieczone w sosie pomidorowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Naleśniki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym są gotowe w zaledwie 30 minut. To idealny pomysł na posiłek w środku tygodnia. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki

6 gotowych naleśników zwykłych lub bezglutenowych (zawsze w niedzielę na śniadanie smażę nieco więcej naleśników, które wykorzystuję w tygodniu)

225 g szpinaku baby, młodych liści

250 g serka ricotta

350 g gotowego sosu pomidorowego z bazylią (do makaronu)

przyprawy do smaku: granulowany czosnek, sól, pieprz

40 g parmezanu, grubo startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 200°C / wentylator 180°C / gaz 6. Umieść szpinak w durszlaku nad zlewem, zalej wrzącą wodą z czajnika, aby zwiądł i zmiękł, a następnie odśwież pod bieżącą zimną wodą. Wyciśnij jak najwięcej płynu, a następnie przełóż do miski.

Do szpinaku dodaj ricottę, dobrze dopraw i wymieszaj. Podziel na 6 porcji. Każdą porcję serka rozsmaruj na naleśniku. Zwiń naleśniki w ruloniki.

Rozłóż połowę sosu pomidorowo na dnie dużego naczynia żaroodpornego. Ułóż naleśniki na sosie, złożeniem do dołu, a następnie posmaruj pozostałym sosem pomidorowym.

Posyp parmezanem i piecz przez 18-20 minut, aż danie będzie gorące. Podawaj po 2 naleśniki na osobę z sałatką z rukoli (jeśli lubisz).

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej