Makaron z pieczarkami i ricottą - pyszne danie w 15 minut

Makaron z pieczarkami i ricottą
Autor: Shutterstock Makaron z pieczarkami i ricottą to bardzo łatwe i szybkie danie.
łatwy
15 min
4

Sos do makaronu przygotujesz w czasie, kiedy ten będzie się gotował. Zanim zagotujesz na niego wodę, pokroisz składniki. To obiad dla naprawdę zabieganych, smaczny, lekki i sycący.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania makaronu (najlepiej tagiatelle)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • sól i biały pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, cebulę obrać i pokroić w półkrążki, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  • Cebulę, czosnek i pieczarki udusić na maśle 9ok 10 min), uważając żeby się nie przypaliły. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody z makaronu.
  • Gdy pieczarki będą już miękkie dodać ricottę i wymieszać, przyprawić solą i białym pieprzem. Na koniec dodać do sosu makaron i wymieszać. Podawać obficie posypane natką pietruszki.