Śmietankowy deser z jagodami i ricottą – delikatny jak chmurka, obłędny w smaku

deser śmietankowy z jagodami
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Deser śmietankowy z ricottą i jagodami to pyszna słodka przekąska z włoskim serem i owocami.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Ten śmietankowy deser z jagodami to prawdziwy letni hit – lekki, kremowy i pełen smaku! Słodycz delikatnego kremu idealnie łączy się z lekko kwaskowymi leśnymi jagodami, tworząc deser, któremu trudno się oprzeć. Dodatek włoskiej ricotty nadaje mu wyjątkowej aksamitności i sprawia, że całość smakuje jak z najlepszej restauracji. A najlepsze? Robi się go w kilka chwil – bez pieczenia, bez stresu, za to z maksymalnym efektem „wow”. Zobacz przepis i zaskocz gości (albo siebie!) tym wyjątkowym sezonowym deserem.

Z czego zrobić deser śmietankowy z jagodami?

Do przygotowania tej obłędnej przekąski z aksamitnym kremem i owocami lasu potrzebne są składniki, które łatwo kupić w sklepach i bazarach. Na liście składników znajdują się takie produkty jak:

Jak zrobić deser śmietankowy z jagodami?

Pyszny i efektowny deser z jagodami robi się szybko i łatwo. Najpierw przygotowuje się krem. Śmietankę należy zmiksować z serem ricotta, skórką z cytryny, cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym. Do niewysokich szklanek nakłada się pokruszone biszkopciki, krem oraz zmiksowane jagody. Wierzch można dodatkowo udekorować owocami i listami mięty.

Kiedy podawać deser śmietankowy z jagodami?

Ten przepis warto zapisać, ponieważ deser śmietankowy z dodatkiem owoców lasu to pyszna propozycja na słodką przekąskę w lecie. Deser jest lekki i orzeźwiający, dlatego będzie świetnie smakował w upalne popołudnia. Najlepiej podawać go po schłodzeniu w lodówce. Warto zrobić go zamiast ciasta i zaserwować bliskim po rodzinnym obiedzie. Małe porcje sprawdzą się też na imprezach i kinder party.

SKŁADNIKI

  • 650 g sera ricotta
  • 2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 8 okrągłych biszkopcików
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 3/4 jagód zmiksować. Biszkopty pokruszyć.
  • Ser ricotta zmiksować ze śmietanką i otartą skórką z cytryny. Wsypać cukier i dodać ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
  • Na dno niskich szklanek włożyć pokruszone biszkopty i nałożyć krem. Na wierzchu ułożyć zmiksowane jagody. Wierzch udekorować pozostałymi jagodami i posypać okruszkami biszkoptów.
  • Wstawić do lodówki i wyjąć przed podaniem.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej