Śmietankowy deser z jagodami i ricottą – delikatny jak chmurka, obłędny w smaku

Dieta wegetariańska
Ten śmietankowy deser z jagodami to prawdziwy letni hit – lekki, kremowy i pełen smaku! Słodycz delikatnego kremu idealnie łączy się z lekko kwaskowymi leśnymi jagodami, tworząc deser, któremu trudno się oprzeć. Dodatek włoskiej ricotty nadaje mu wyjątkowej aksamitności i sprawia, że całość smakuje jak z najlepszej restauracji. A najlepsze? Robi się go w kilka chwil – bez pieczenia, bez stresu, za to z maksymalnym efektem „wow”. Zobacz przepis i zaskocz gości (albo siebie!) tym wyjątkowym sezonowym deserem.
Z czego zrobić deser śmietankowy z jagodami?
Do przygotowania tej obłędnej przekąski z aksamitnym kremem i owocami lasu potrzebne są składniki, które łatwo kupić w sklepach i bazarach. Na liście składników znajdują się takie produkty jak:
- świeże jagody
- śmietanka kremówka
- biszkopciki
- ser ricotta
- cukier trzcinowy
- skórka z cytryny
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić deser śmietankowy z jagodami?
Pyszny i efektowny deser z jagodami robi się szybko i łatwo. Najpierw przygotowuje się krem. Śmietankę należy zmiksować z serem ricotta, skórką z cytryny, cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym. Do niewysokich szklanek nakłada się pokruszone biszkopciki, krem oraz zmiksowane jagody. Wierzch można dodatkowo udekorować owocami i listami mięty.
Kiedy podawać deser śmietankowy z jagodami?
Ten przepis warto zapisać, ponieważ deser śmietankowy z dodatkiem owoców lasu to pyszna propozycja na słodką przekąskę w lecie. Deser jest lekki i orzeźwiający, dlatego będzie świetnie smakował w upalne popołudnia. Najlepiej podawać go po schłodzeniu w lodówce. Warto zrobić go zamiast ciasta i zaserwować bliskim po rodzinnym obiedzie. Małe porcje sprawdzą się też na imprezach i kinder party.
SKŁADNIKI
- 650 g sera ricotta
- 2 szklanki jagód
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 8 okrągłych biszkopcików
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 3/4 jagód zmiksować. Biszkopty pokruszyć.
- Ser ricotta zmiksować ze śmietanką i otartą skórką z cytryny. Wsypać cukier i dodać ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
- Na dno niskich szklanek włożyć pokruszone biszkopty i nałożyć krem. Na wierzchu ułożyć zmiksowane jagody. Wierzch udekorować pozostałymi jagodami i posypać okruszkami biszkoptów.
- Wstawić do lodówki i wyjąć przed podaniem.