Cannoli: sycylijskie rurki z kremem
2021-03-29
średni
50 min
4
Cannoli to tradycyjny słodki przysmak z Sycylii. Rurki z ciasta faworkowego nadziewane delikatnym kremem z serka ricotta to prawdziwa fuzja smaków i tradycji na styku kuchni włoskiej i arabskiej. Rurki z kremem i pistacjami to obowiązkowy dodatek do espresso. Cannoli powstają z ciasta owiniętego wokół metalowej rurki i usmażonego w głębokim tłuszczu. Jeśli nie macie rurek ze stali kwasoodporne lub aluminium, to można je przygotować z kilkukrotnie złożonej folii aluminiowej i uformowanej na rurce o średnicy ok. 3 cm średnicy.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g masła (roztopionego)
- 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina
- 250 g mąki
- Na krem z serka ricotta:
- 250 g serka ricotta
- 100 ml śmietanki kremówki 30% - 36%
- 80-100 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
- otarta skórka z 1 limonki
- oraz
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, dokładnie je wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 mm. Foremką lub szklanką wycinamy z niego kółka (średnica 6-7 cm). Kółka nawijamy na metalowe rurki, starając się skleić ze sobą brzegi kółek tak, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.
- Nawinięte na rurki ciasto smażymy na głębokim oleju, pilnując, żeby całe rurki były zanurzone w oleju.
- Gdy rurki wystygną, rozpuszczamy czekoladę i zanurzamy w niej oba końce rurek.
- Gdy wszystkie rurki już usmażone, pora na krem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek ricotta mieszamy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.
- Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem - wtedy mamy pewność, że ciasto będzie bardzo chrupiące, a krem chłodny i puszysty.
- Napełnione rurki posypujemy siekanymi pistacjami.