Soczewica

Soczewica uprawiana jest od tysiącleci. W biblijnym Starym Testamencie opisano, jak Ezaw - za miskę soczewicy - oddał swojemu bratu Jakubowi pierworództwo. Dziś najwięcej soczewicy spożywa się na Bliskim Wschodzie i w Azji. Pożywna roślina strączkowa ma wiele odmian, a każda z nich wyróżnia się inną barwą.

Soczewica

Kokosowy dahl z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Kokosowy dahl to świetna potrawa jednogarnkowa, charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa z czerwonej soczewicy z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa z czerwonej soczewicy kusi delikatną, orientalną nutą. Dodatek tymianku sprawia, ze nabiera wyjątkowego charakteru. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera, porcja zupy dostarcza 260 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Potrawka z soczewicy i kalafiora: przepis na warzywny gulasz w stylu curry

Potrawka z soczewicy i kalafiora to sycące danie w stylu indyjskiego curry. Gulasz kalafiorowy z soczewicą doskonały jest na południowy posiłek lub ciepłą kolację. Dla tych co nie jedzą mięsa, będzie to pożywne danie. Dla pozostałych zdrowy dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Intensywne orientalne smaki i łagodność warzyw będą smakować wszystkim. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarkowa z soczewicą: przepis na wegańską zupę

Pieczarkowa z zieloną soczewicą to łatwy przepis na wegańską zupę. Esencjonalny wywar i sycąca zawartość skradną wasze serca i żołądki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z fasoli i jarmużu: przepis na sycąca przekąskę

Sałatka z fasoli i jarmużu to pyszne danie dostarczające niezbędnej porcji energii i witamin. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Soczewica z jajkami w koszulkach i kabaczkiem

Soczewica z kabaczkiem i jajkami w koszulkach to danie, którym można najadać się do syta bez szkody dla figury. Mówimy, jak je zrobić.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Przepis na pikantną zupę z soczewicy i pomidorów z diety Montignaca

Poznaj przepis na pikantną zupę z ciecierzycy i pomidorów, który jest opracowany w oparciu o dietę o niskim poziomi glikemicznym. Helen Foster, twórczyni diety IG, zapewnia, ze spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym podnosi poziom energii i zapewnia wzrost odporności organizmu. Przeczytaj, jak ją możesz przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki z kapusty pekińskiej z farszem bezmięsnym z programu UGOTOWANI TVN

Lubisz eksperymentować w kuchni, ale zawsze wracasz do tradycyjnych polskich smaków? Proponujemy pyszne gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowo–koperkowym oraz pomidorowym. Różnią się od tych z mięsem mielonym, ale smakują równie dobrze. Wypróbuj też: Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru Gołąbki z kaszanką: przepis na gołąbki inaczej

Ocena: 0,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 110 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z czerwonej soczewicy i papryki

Zupa z czerwonej soczewicy i papryki jest gęsta, aromatyczna, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, a dzięki dodatkowi czerwonej soczewicy bardzo zdrowa i pożywna. W sam raz na chłodniejsze dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z soczewicy i orzechów: przepis na zdrowe smarowidło do pieczywa

Pasta z soczewicy  i orzechów to połączenie, które  sprawdzi się jako smarowidło do chleba. Polecamy na śniadanie, bo oba składniki są zdrowe i dają dużo energii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 6