Z soczewicy w słoiku robię pyszną pastę. Jest uniwersalna i pasuje nie tylko do chleba

pasta z czerownej soczewicy ze słoika
Autor: Losangela/ Shutterstock Weź słoik soczewicy i te składniki. W 10 minut zrobisz znakomitą pastę do pieczywa.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Produktem, który ostatnio robi prawdziwą furorę, jest soczewica w słoiku w zalewie. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, ale na szczególne wyróżnienie zasługuje ten przepis. Pyszna i aromatyczna pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy w słoiku to mnóstwo smaku i spory zastrzyk zdrowia. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można ją zrobić. Oto prosty przepis na pastę do chleba z soczewicy w słoiku.

Jakie właściwości ma soczewica?

W tym łatwym przepisie na pastę kanapkową główną rolę gra soczewica w słoiku. Jest to niezwykle wartościowe warzywo strączkowe, które warto włączyć do diety. Korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza całą gamę składników odżywczych.

  • Bogate źródło białka – soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dlatego tak ważna jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
  • Źródło błonnika – zawarty w soczewicy błonnik daje uczucie sytości, reguluje pracę układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
  • Bogactwo minerałów – soczewica zawiera wiele cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk i miedź.
  • Źródło kwasu foliowego – jest bogata w kwas foliowy, który niezbędny w diecie kobiet w ciąży.
  • Źródło antyoksydantów – zawiera antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami
  • Wspomaganie serca – dzięki zawartości wielu składników odżywczych, wspiera zdrowie serca i przyczynia się do obniżenia ryzyka jego chorób. powodowanymi przez wolne rodniki.
  • Niski indeks glikemiczny – soczewica ma niski IG. Po jej spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli i stopniowo, dlatego mogą ją jeść osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Jak zrobić pastę z soczewicy w słoiku?

Przepis na pyszną i aromatyczną pastę z soczewicy jest łatwy i nie wymaga długiego czasu w kuchni. Do jej przygotowania wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Soczewica w zalewie w słoiku staje się ostatnio kulinarnym hitem, po który sięga coraz więcej osób. Ma wszechstronne zastosowanie i nie trzeba jej gotować. Wystarczy odcedzić ją z zalewy i wykorzystać jako składnik do ulubionych dań.

Jak więc zrobić smaczną i zdrową pastę z soczewicy w słoiku? Przepis na ten wyśmienity dodatek do pieczywa i nie tylko nie wymaga skomplikowanych czynności i wielu godzin w kuchni. Pasta soczewicowa zawsze się udaje i smakuje obłędnie.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i przyprawami
  • 2. krok – odsączenie z zalewy soczewicy i posiekanie suszonych pomidorów
  • 3. krok – zmiksowanie soczewicy z suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą z czosnkiem i przyprawami

Jak podawać pastę z soczewicy ze słoika?

Pełna smaku i aromatu pasta z soczewicy ze słoika jest uniwersalna. Można podawać ją przez cały dzień z różnymi dodatkami. Pasuje do każdego rodzaju pieczywa – od chleba, przez bułki i bagietkę, po chrupiące tosty i grzanki. To pomysł na zdrowe śniadanie. Pasta jest sycąca i odżywcza, więc doskonale zastąpi wędliny i sery. Można podawać ją także na kolację i jako przekąskę. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Pastę z soczewicy ze słoika można też wykorzystać jako sos do makaronu lub podawać jako dodatek do dań głównych mięsnych.

SKŁADNIKI

  • 1 słoik czerwonej soczewicy w zalewie
  • 1 cebula
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić słodką papryką, kminem rzymskim i chili. Wymieszać i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Odsączoną soczewicę przełożyć do miski. Dodać posiekane suszone pomidory i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką pastę.
  • Podawać na śniadanie lub kolację czy jako przekąskę w towarzystwie pieczywa lub świeżych warzyw.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej