Z soczewicy w słoiku robię pyszną pastę. Jest uniwersalna i pasuje nie tylko do chleba
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Produktem, który ostatnio robi prawdziwą furorę, jest soczewica w słoiku w zalewie. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, ale na szczególne wyróżnienie zasługuje ten przepis. Pyszna i aromatyczna pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy w słoiku to mnóstwo smaku i spory zastrzyk zdrowia. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można ją zrobić. Oto prosty przepis na pastę do chleba z soczewicy w słoiku.
Jakie właściwości ma soczewica?
W tym łatwym przepisie na pastę kanapkową główną rolę gra soczewica w słoiku. Jest to niezwykle wartościowe warzywo strączkowe, które warto włączyć do diety. Korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza całą gamę składników odżywczych.
- Bogate źródło białka – soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dlatego tak ważna jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
- Źródło błonnika – zawarty w soczewicy błonnik daje uczucie sytości, reguluje pracę układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
- Bogactwo minerałów – soczewica zawiera wiele cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk i miedź.
- Źródło kwasu foliowego – jest bogata w kwas foliowy, który niezbędny w diecie kobiet w ciąży.
- Źródło antyoksydantów – zawiera antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami
- Wspomaganie serca – dzięki zawartości wielu składników odżywczych, wspiera zdrowie serca i przyczynia się do obniżenia ryzyka jego chorób. powodowanymi przez wolne rodniki.
- Niski indeks glikemiczny – soczewica ma niski IG. Po jej spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli i stopniowo, dlatego mogą ją jeść osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością.
Jak zrobić pastę z soczewicy w słoiku?
Przepis na pyszną i aromatyczną pastę z soczewicy jest łatwy i nie wymaga długiego czasu w kuchni. Do jej przygotowania wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Soczewica w zalewie w słoiku staje się ostatnio kulinarnym hitem, po który sięga coraz więcej osób. Ma wszechstronne zastosowanie i nie trzeba jej gotować. Wystarczy odcedzić ją z zalewy i wykorzystać jako składnik do ulubionych dań.
Jak więc zrobić smaczną i zdrową pastę z soczewicy w słoiku? Przepis na ten wyśmienity dodatek do pieczywa i nie tylko nie wymaga skomplikowanych czynności i wielu godzin w kuchni. Pasta soczewicowa zawsze się udaje i smakuje obłędnie.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i przyprawami
- 2. krok – odsączenie z zalewy soczewicy i posiekanie suszonych pomidorów
- 3. krok – zmiksowanie soczewicy z suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą z czosnkiem i przyprawami
Jak podawać pastę z soczewicy ze słoika?
Pełna smaku i aromatu pasta z soczewicy ze słoika jest uniwersalna. Można podawać ją przez cały dzień z różnymi dodatkami. Pasuje do każdego rodzaju pieczywa – od chleba, przez bułki i bagietkę, po chrupiące tosty i grzanki. To pomysł na zdrowe śniadanie. Pasta jest sycąca i odżywcza, więc doskonale zastąpi wędliny i sery. Można podawać ją także na kolację i jako przekąskę. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Pastę z soczewicy ze słoika można też wykorzystać jako sos do makaronu lub podawać jako dodatek do dań głównych mięsnych.
SKŁADNIKI
- 1 słoik czerwonej soczewicy w zalewie
- 1 cebula
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić słodką papryką, kminem rzymskim i chili. Wymieszać i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Odsączoną soczewicę przełożyć do miski. Dodać posiekane suszone pomidory i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką pastę.
- Podawać na śniadanie lub kolację czy jako przekąskę w towarzystwie pieczywa lub świeżych warzyw.