Od kiedy znam ten przepis, gulasz robię jak Brazylijczycy. Wystarczy kilka niedrogich składników i jeden garnek

gulasz brazylijski Feijoada
Autor: Ws-studio/ Shutterstock Tak w Brazylii robi się tradycyjny gulasz. Jest pyszny, aromatyczny i dodaje energii na wiele godzin.
łatwy
120 min
6

Ten przepis to nie lada gratka dla fanów kuchni świata. Feijoada jest tradycyjnym daniem pochodzącym z Brazylii, które z łatwością można przyrządzić w domu. Potrawa jest pyszna, aromatyczna i doskonale sprawdzi się na obiad w chłodny dzień. Rozgrzewa i dodaje energii. Poznajcie brazylijski przepis na Feijoada, czyli mięsny gulasz z dodatkiem czarnej fasoli.

Czym jest Feijoada?

Pod tą ciekawą nazwą kryje się danie, które zalicza się do narodowych potraw kuchni brazylijskiej. Feijoada jest rodzajem gulaszu z czarnej fasoli z dodatkiem różnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Jest to potrawa sycąca, aromatyczna i bardzo popularna w całej Brazylii. Każdy region ma swój przepis, który nieco się różni. Niektóre są bardziej pikantne, inne łagodniejsze, a jeszcze inne bogatsze w różne rodzaje mięsa.

Według badaczy Feijoada ma korzenie w kuchni niewolników w Brazylii. Do przyrządzenia ciepłego posiłku wykorzystywali mniej wartościowe mięso i łączyli je z tanimi dodatkami, takimi jak czarna fasola. Przez setki lat przepis zmienił się, a dziś stanowi jedno z narodowych dań Brazylii. Nazwa potrawy pochodzi od portugalskiego słowa feijão, które oznacza fasolę.

Feijoada – z czego zrobić brazylijski gulasz?

Do przyrządzenia sycącego brazylijskiego gulaszu wykorzystuje się składniki, które z łatwością można kupić w polskich sklepach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest szokująca. To tanie danie, które zachwyci smakiem i aromatem.

Aby przygotować cały garnek smakowitego gulaszu Feijoada, należy zaopatrzyć się w kilka produktów. Lista składników nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • składniki roślinne – czarna fasola, cebula, papryczka chili, czosnek
  • składniki mięsne – kiełbasa, wieprzowina lub wołowina
  • przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • woda

Jak zrobić Feijoada?

Brazylijski przepis na pyszny i aromatyczny gulasz z czarną fasolą nie jest skomplikowany. Na przygotowanie warto mieć jednak więcej czasu. Dzięki długiemu gotowaniu mięso staje się miękkie i kruche. Przechodzi smakiem i aromatem warzyw i przypraw. Zaletą tej sycącej potrawy jest to, że przygotowuje się ją w jednym garnku.

Jak więc Brazylijczycy robią Feijoada? Tradycyjny przepis pochodzący z tego gorącego kraju nie jest trudny. Danie z łatwością można zrobić w domu bez konieczności dalekiej podróży.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli, czosnku i chili
  • 2. krok – dodanie mięsa i kiełbasy
  • 3. krok – wlanie wody, dodanie przypraw i gotowanie 45 minut
  • 4. krok – dodanie czarnej fasoli i gotowanie 45 minut

W Brazylii Feijoadę podaję się z ryżem, duszonym jarmużem oraz plasterkami pomarańczy, które dodają świeżości i pomagają strawić ciężkie danie.

SKŁADNIKI

  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 300 g kiełbasy wieprzowej
  • 300 g mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki) lub wołowego (łopatka, pręga)
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone w kostkę mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć, aż mięso i kiełbasa zaczną się rumienić.
  • Wlać tyle wody, aby składniki znajdowały się pod jej powierzchnią. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 90 minut.
  • W połowie gotowania dodać osączoną z zalewy czarną fasolę. Wymieszać i gotować 45 minut.
  • Podawać na obiad z ryżem lub pieczywem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...