Od kiedy znam ten przepis, gulasz robię jak Brazylijczycy. Wystarczy kilka niedrogich składników i jeden garnek
Ten przepis to nie lada gratka dla fanów kuchni świata. Feijoada jest tradycyjnym daniem pochodzącym z Brazylii, które z łatwością można przyrządzić w domu. Potrawa jest pyszna, aromatyczna i doskonale sprawdzi się na obiad w chłodny dzień. Rozgrzewa i dodaje energii. Poznajcie brazylijski przepis na Feijoada, czyli mięsny gulasz z dodatkiem czarnej fasoli.
Czym jest Feijoada?
Pod tą ciekawą nazwą kryje się danie, które zalicza się do narodowych potraw kuchni brazylijskiej. Feijoada jest rodzajem gulaszu z czarnej fasoli z dodatkiem różnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Jest to potrawa sycąca, aromatyczna i bardzo popularna w całej Brazylii. Każdy region ma swój przepis, który nieco się różni. Niektóre są bardziej pikantne, inne łagodniejsze, a jeszcze inne bogatsze w różne rodzaje mięsa.
Według badaczy Feijoada ma korzenie w kuchni niewolników w Brazylii. Do przyrządzenia ciepłego posiłku wykorzystywali mniej wartościowe mięso i łączyli je z tanimi dodatkami, takimi jak czarna fasola. Przez setki lat przepis zmienił się, a dziś stanowi jedno z narodowych dań Brazylii. Nazwa potrawy pochodzi od portugalskiego słowa feijão, które oznacza fasolę.
Feijoada – z czego zrobić brazylijski gulasz?
Do przyrządzenia sycącego brazylijskiego gulaszu wykorzystuje się składniki, które z łatwością można kupić w polskich sklepach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest szokująca. To tanie danie, które zachwyci smakiem i aromatem.
Aby przygotować cały garnek smakowitego gulaszu Feijoada, należy zaopatrzyć się w kilka produktów. Lista składników nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- składniki roślinne – czarna fasola, cebula, papryczka chili, czosnek
- składniki mięsne – kiełbasa, wieprzowina lub wołowina
- przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
- oliwa z oliwek do smażenia
- woda
Jak zrobić Feijoada?
Brazylijski przepis na pyszny i aromatyczny gulasz z czarną fasolą nie jest skomplikowany. Na przygotowanie warto mieć jednak więcej czasu. Dzięki długiemu gotowaniu mięso staje się miękkie i kruche. Przechodzi smakiem i aromatem warzyw i przypraw. Zaletą tej sycącej potrawy jest to, że przygotowuje się ją w jednym garnku.
Jak więc Brazylijczycy robią Feijoada? Tradycyjny przepis pochodzący z tego gorącego kraju nie jest trudny. Danie z łatwością można zrobić w domu bez konieczności dalekiej podróży.
- 1. krok – podsmażenie cebuli, czosnku i chili
- 2. krok – dodanie mięsa i kiełbasy
- 3. krok – wlanie wody, dodanie przypraw i gotowanie 45 minut
- 4. krok – dodanie czarnej fasoli i gotowanie 45 minut
W Brazylii Feijoadę podaję się z ryżem, duszonym jarmużem oraz plasterkami pomarańczy, które dodają świeżości i pomagają strawić ciężkie danie.
SKŁADNIKI
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 300 g kiełbasy wieprzowej
- 300 g mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki) lub wołowego (łopatka, pręga)
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone w kostkę mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć, aż mięso i kiełbasa zaczną się rumienić.
- Wlać tyle wody, aby składniki znajdowały się pod jej powierzchnią. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 90 minut.
- W połowie gotowania dodać osączoną z zalewy czarną fasolę. Wymieszać i gotować 45 minut.
- Podawać na obiad z ryżem lub pieczywem.