Aromatyczny sambar to moje najnowsze odkrycie. Ta gęsta potrawa idealnie sprawdza się jesienią

sambar
Autor: Shutterstock Kiedy jest chłodno, zrób pyszny sambar. Indyjski przepis zachwyca pod każdym względem.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jesień jest w pełni i coraz chętniej sięgamy po rozgrzewające i sycące potrawy. W chłodne dni idealnie sprawdzi się sambar z żółtej soczewicy. Ta indyjska potrawa jest pyszna, aromatyczna i wyjątkowo treściwa. Chociaż nie zawiera mięsa daje uczucie sytości na wiele godzin. Czym jest sambar i jak go przygotować? Poznajcie prosty przepis prosto z Indii.

Co to jest potrawa sambar?

Sambar to popularna potrawa w kuchni indyjskiej. Przypomina gęstą zupę lub gulasz. Przygotowuje się ją na bazie żółtej soczewicy z dodatkiem kolorowych warzyw. Jest pikantna i aromatyczna. Swój pyszny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym dodatkom i przyprawom. Danie doprawia się pastą z tamaryndowca, gorczycą, kozieradką i suszonym czosnkiem oraz przyprawą sambar. Jest to mieszanka przypraw, która jest kluczowa dla smaku tego dania. Zawiera m.in. kolendrę, kumin, chili, pieprz i kurkumę.

W Indiach sambar z żółtej soczewicy je się praktycznie o każdej porze dnia. Jest to danie uniwersalne, które świetnie smakuje na śniadanie, obiad i kolację. Sambar podaje się z ryżem, naleśnikami dosa lub smażonymi plackami z soczewicy.

Która soczewica jest najlepsza do sambaru?

Soczewica jest niezwykle ważnym składnikiem potraw kuchni indyjskiej. Ma wszechstronne zastosowanie i przyrządza się z niej wiele różnych dań. Smakuje pysznie i zawiera sporo białka oraz wiele cennych substancji odżywczych. Do przygotowania tradycyjnego sambaru najlepsza jest soczewica toor dal, która znana jest również jako arhar dal. Jest to żółta soczewica o charakterystycznym i delikatny smaku, który dobrze komponuje się z kwaśnymi nutami tamaryndowca i aromatycznymi przyprawami. Po ugotowaniu rozpada się, tworząc kremową i gęstą konsystencję typową dla sambaru.

Jak zrobić sambar?

Przepis na pełen smaku i aromatu sambar z żółtej soczewicy nie jest trudny. Danie przyrządza się nie tylko prosto, ale w miarę szybko. Chociaż potrawa nie zawiera mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego, sambar jest sycący. Idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Lista składników może wydać się długa, ale połowa produktów to przyprawy. Przyprawę sambar można kupić w sklepach z produktami kuchni świata i internetowych delikatesach.

Jak więc ugotować pyszny i sycący sambar bez podróży do Indii? Wybierając ten przepis, można łatwo i szybko zrobić znakomity obiad dla całej rodziny rodem z Indii.

  • 1. krok – ugotowanie soczewicy
  • 2. krok – podsmażenie przypraw
  • 3. krok – dodanie warzyw, wody, mleczka kokosowego i pozostałych składników
  • 4. krok – gotowanie sambaru przez 15 minut

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka żółtej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1/2 bakłażana
  • 60 g fasolki szparagowej
  • 2 suszone czerwone papryczki chili lub płatki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki przyprawy sambar
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukaną soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
  • W garnku rozgrzać olej. Wsypać nasiona kozieradki i gorczycy, suszony czosnek i chili. Smażyć kilka minut, aż przyprawy staną się aromatyczne.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
  • Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Smażyć, aż zacznie się rozpadać.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, bakłażana i fasolkę szparagową. Doprawić solą i przyprawą sambar. Wymieszać i smażyć kilka minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać ugotowaną soczewicę i pastę z tamaryndowca. Wlać wodę i mleczko kokosowe. Wymieszać.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.
  • Podawać na obiad z ryżem lub pieczywem i świeżą kolendrą.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej