Nie ser żółty, nie awokado. Do pasty jajecznej dodaję tani strączek z puszki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do pieczywa. Wystarczy dodać do niej tanią roślinę strączkową z puszki, aby zyskała jeszcze lepszy smak i więcej składników odżywczych. Mowa o białej fasoli, która idealnie komponuje się z ugotowanymi na twardo jajkami. Zobaczcie, jak zrobić pastę jajeczną z białą fasolą i poznajcie jej wyśmienity smak.
Czy pasta jajeczna z białą fasolą jest zdrowa?
Pasta jajeczna wzbogacona białą fasolą to zdrowy i smaczny dodatek do pieczywa. Świetnie zastąpi wędlinę i ser. Pasta przyrządzona z jajek ugotowanych na twardo i białej fasoli z puszki zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.
- Źródło witamin i minerałów – pasta z jajek i białej fasoli zawiera witaminy z grupy B i D oraz żelazo, potas i magnez.
- Źródło białka – główne składniki pasty są doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek.
- Źródło błonnika – pasta jest bogata w błonnik, który daje uczucie sytości, wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.
- Źródło zdrowych tłuszczy – jajka zawierają zdrowe tłuszcze, w tym kwasy omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu.
Co dodać do pasty jajecznej, żeby nie była mdła?
W tym prostym przepisie pastę jajeczną przygotowuje się z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym przez cały rok. Składniki świetnie się ze sobą komponują, tworząc to wyśmienite smarowidło do pieczywa.
Aby przygotować smaczną domową pastę jajeczną, potrzebnych jest kilka niedrogich produktów. Dzięki nim smakuje wyśmienicie i nie jest mdła. Z czego więc zrobić pełną wyrazistego smaku pastę jajeczną według tego przepisu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- biała fasola w zalewie w puszce
- jajka ugotowane na twardo
- dodatki – musztarda, jogurt grecki
- warzywa – szczypiorek, cebula
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę jajeczną z białą fasolą?
Przepis na domową pastę kanapkową z jajek na twardo i białej fasoli z puszki jest łatwy i szybki. Receptura została podzielona na kilka dziecinnie prostych kroków. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Jajka warto ugotować wcześniej. Po ostygnięciu łatwej się je obiera ze skorupek i sieka. Najlepsze są jajka od kur z wolnego wybiegu, ponieważ zawierają więcej witamin i kwasów omega-3.
Jak więc przygotować pełną smaku i zdrowia pastę jajeczną z białą fasolą? To zadanie tak łatwe, że nawet nawet początkujący poradzą sobie na medal. Wystarczy wymieszać posiekane jajka z białą fasolą, cebulą, szczypiorkiem, musztardą, jogurtem greckim i przyprawami. Gotowe! Pasta świetnie smakuje z pieczywem i sprawdzi się na śniadanie. Stanowi także wyśmienitą przekąskę, do której pasują pokrojone w słupki świeże warzywa.
SKŁADNIKI
- 1 puszka białej fasoli w zalewie
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 cebuli
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odsączyć z zalewy, opłukać i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem lub praską.
- Obrane jajka drobno posiekać i dodać do fasoli. Wsypać szczypiorek i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
- Dodać jogurt grecki i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
- Podawać jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub na kolację czy jako przekąskę.