Te wegetariańskie kotleciki zawsze robią furorę w moim domu. Są pyszne, łatwe i szybkie

kotleciki z cuknii i ciecierzycy
Autor: Shutterstock Zetrzyj cukinię i dodaj tę roślinę strączkową. Wege kotleciki są wyśmienite.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które ma uniwersalne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Jednym z przykładów jest ta receptura. Smakowite wegetariańskie kotleciki z cukinii z dodatkiem pewnej rośliny strączkowej są łatwe i szybkie. To świetny pomysł na obiad lub przekąskę na ciepło. Oto prosty przepis na znakomite kotleciki z cukinii i ciecierzycy.

Kotleciki z cukinii i ciecierzycy – bogactwo smaku

Pełne smaku i aromatu wegetariańskie kotleciki to doskonała propozycja na oryginalny obiad. Robi się je z kilku składników, które są w sklepach przez cały rok. Na liście składników znalazły się produkty bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. To zdrowe danie, które można jeść nawet na diecie.

Co jest potrzebne, aby zrobić domowe wege kotleciki warzywne? Niezbędne są takie produkty jak:

  • składniki roślinne – cukinia, ciecierzyca w zalewie, cebula, czosnek, szczypiorek, siemię lniane
  • dodatki – jajko, bułka tarta
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić dobre kotlety z cukinii i ciecierzycy?

Przepis na domowe kotleciki, w których cukinia i ciecierzyca grają główne role, jest prosty. Nie wymaga też długiego czasu, który trzeba spędzić w kuchni. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Kotleciki można więc smażyć nawet w ciągu zwykłego zabieganego tygodnia. Ich smak oczaruje nie tyle wegetarian. Nawet mięsożercy będą pod wrażeniem tego dania.

Jak więc przygotować wegetariańskie kotleciki z cukinii i ciecierzycy? To łatwy przepis na smakowity obiad bez mięsa.

  • 1. krok – starcie cukinii, zasolenie i odstawienie jej na 10 minut
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i czosnku
  • 3. krok – przygotowanie masy z cukinii i ciecierzycy, podsmażonej cebuli i czosnku oraz pozostałych składników
  • 4. krok – uformowanie kotlecików
  • 5. krok – usmażenie kotlecików na patelni

Jak długo smażyć kotlety z cukinii i ciecierzycy?

Pyszne i aromatyczne bezmięsne kotlety z cukinii z dodatkiem ciecierzycy smaży się na patelni. Olej należy mocno rozgrzać i kłaść na niego surowe kotleciki. Trzeba smażyć je z obu stron przez około 10 minut. W połowie smażenia należy obrócić kotleciki na drugą stronę. Są gotowe, kiedy zaczną się delikatnie rumienić. Po usmażeniu kotleciki z cukinii i ciecierzycy dobrze jest przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce, przełożyć na sitko i lekko posolić. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Odłożyć 2 łyżki. Pozostałą ciecierzycę zmiksować na gładką pastę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Do cukinii dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz zmiksowaną i całą ciecierzycę. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą, siemię lniane oraz posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki wielkości mandarynki i lekko je spłaszczać. Ułożyć na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę na ciepło z ulubionym sosem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej