Te wegetariańskie kotleciki zawsze robią furorę w moim domu. Są pyszne, łatwe i szybkie
Dieta wegetariańska
Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które ma uniwersalne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Jednym z przykładów jest ta receptura. Smakowite wegetariańskie kotleciki z cukinii z dodatkiem pewnej rośliny strączkowej są łatwe i szybkie. To świetny pomysł na obiad lub przekąskę na ciepło. Oto prosty przepis na znakomite kotleciki z cukinii i ciecierzycy.
Kotleciki z cukinii i ciecierzycy – bogactwo smaku
Pełne smaku i aromatu wegetariańskie kotleciki to doskonała propozycja na oryginalny obiad. Robi się je z kilku składników, które są w sklepach przez cały rok. Na liście składników znalazły się produkty bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. To zdrowe danie, które można jeść nawet na diecie.
Co jest potrzebne, aby zrobić domowe wege kotleciki warzywne? Niezbędne są takie produkty jak:
- składniki roślinne – cukinia, ciecierzyca w zalewie, cebula, czosnek, szczypiorek, siemię lniane
- dodatki – jajko, bułka tarta
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić dobre kotlety z cukinii i ciecierzycy?
Przepis na domowe kotleciki, w których cukinia i ciecierzyca grają główne role, jest prosty. Nie wymaga też długiego czasu, który trzeba spędzić w kuchni. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Kotleciki można więc smażyć nawet w ciągu zwykłego zabieganego tygodnia. Ich smak oczaruje nie tyle wegetarian. Nawet mięsożercy będą pod wrażeniem tego dania.
Jak więc przygotować wegetariańskie kotleciki z cukinii i ciecierzycy? To łatwy przepis na smakowity obiad bez mięsa.
- 1. krok – starcie cukinii, zasolenie i odstawienie jej na 10 minut
- 2. krok – podsmażenie cebuli i czosnku
- 3. krok – przygotowanie masy z cukinii i ciecierzycy, podsmażonej cebuli i czosnku oraz pozostałych składników
- 4. krok – uformowanie kotlecików
- 5. krok – usmażenie kotlecików na patelni
Jak długo smażyć kotlety z cukinii i ciecierzycy?
Pyszne i aromatyczne bezmięsne kotlety z cukinii z dodatkiem ciecierzycy smaży się na patelni. Olej należy mocno rozgrzać i kłaść na niego surowe kotleciki. Trzeba smażyć je z obu stron przez około 10 minut. W połowie smażenia należy obrócić kotleciki na drugą stronę. Są gotowe, kiedy zaczną się delikatnie rumienić. Po usmażeniu kotleciki z cukinii i ciecierzycy dobrze jest przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.
SKŁADNIKI
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce, przełożyć na sitko i lekko posolić. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Odłożyć 2 łyżki. Pozostałą ciecierzycę zmiksować na gładką pastę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Do cukinii dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz zmiksowaną i całą ciecierzycę. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą, siemię lniane oraz posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki wielkości mandarynki i lekko je spłaszczać. Ułożyć na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad lub jako przekąskę na ciepło z ulubionym sosem.