Wyśmienite zapiekane brokuły z tymi dodatkami to mój patent na wege obiad. To danie smakuje całej rodzinie

zapiekane brokuły z fasolą i serem
Autor: Shutterstock Wegetariański obiad nie musi być nudny. Pyszne zapiekane brokuły z fasolą i serem to strzał w dziesiątkę.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych i można przygotować z nich najróżniejsze pyszności. Jedną z receptur zasługujących na szczególne uznanie jest przepis na zapiekane brokuły z białą fasolą i serem mozzarella. To wege danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zobaczcie, jak łatwo można zrobić brokuły z fasolą pod serową pierzynką z piekarnika.

Czy brokuł trzeba gotować przed pieczeniem?

To, czy brokuły trzeba gotować zanim trafią do piekarnika, zależy od przepisu. W tej recepturze różyczek brokuła nie trzeba wcześniej gotować w wodzie. Należy jednak lekko je podpiec. Dzięki temu prostemu trikowi danie przypadnie do smaku nawet tym, którzy za brokułami nie przepadają. Pieczenie sprawia, że z brokułów wydobywa się zupełnie inny niż po ugotowaniu, głęboki i wyrazisty smak. Różyczki stają się chrupiące i zachowują o wiele więcej składników odżywczych, które tracą w czasie gotowania. Wystarczy 15 minut w temperaturze 200 stopni C, aby osiągnąć taki efekt.

Jak zrobić brokuły zapiekane z serem?

Przepis na pełen smaku i aromatu obiad w postaci zapiekanych brokuł z fasolą i serem jest łatwy i w miarę szybki. To danie wegetariańskie, co oznacza, że nie ma w nim ani grama mięsa. Jego rolę pełni biała fasola, która dostarcza białka i błonnika. Ma delikatny i naturalny smak, więc idealnie komponuje się z brokułami i resztą składników tego dania.

Brokuły, fasola, ser mozzarella i pozostałe składniki są w sklepach przez cały rok, ale to danie najlepiej smakuje w chłodniejsze dni. Zapiekane brokuły z fasolą i serem są daniem sycącym, rozgrzewającym i dodającym energii na resztę dnia.

Jak więc upiec brokuły z fasolą i serem? Z tym przepisem jest to łatwe zadanie, które nie wymaga skomplikowanych czynności. Zaletą tego przepisu jest to, że brokuły z piekarnika zawsze się udają i smakują wyśmienicie.

  • 1. krok – pokrojenie brokuł i podpieczenie ich w piekarniku
  • 2. krok – przygotowanie masy jajecznej z serami
  • 3. krok – połączenie brokułów z fasolą i masą jajeczno-serową
  • 4. krok – zapieczenie brokułów z fasolą i serem w piekarniku

Z czym podawać zapiekane brokułu z fasolą i serem?

Pyszne i aromatyczne brokuły z fasolą i serem z piekarnika to sycąca potrawa, którą można podawać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad. Można serwować ją jako danie główne lub dodatek do mięsa pieczonego lub z grilla. Posiłek wzbogacą domowe surówki i kolorowe sałatki oraz sosy i dipy. Zapiekane brokuły z dodatkiem białej fasoli i sera mozzarella świetnie komponują się z sosem czosnkowym i pomidorowym, a nawet włoskim pesto. Przed podaniem danie można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak bazylia czy natka pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 2 brokuły
  • 1 puszka białej fasoli w zalewie
  • 1/2 szklanki mleka
  • 120 g startego sera mozzarella
  • 40 g szklanki startego parmezanu
  • 6 jajek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuł pokroić na różyczki. Przełożyć do formy do zapiekania. Delikatnie posolić i skropić oliwą z oliwek.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
  • Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Wlać mleko i wsypać parmezan oraz połowę startej mozzarelli. Doprawić pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Wymieszać.
  • Do podpieczonych brokuł dodać odsączoną z zalewy i opłukaną fasolę. Wlać masę jajeczną i wymieszać. Wierzch posypać pozostałą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej