Wyśmienite zapiekane brokuły z tymi dodatkami to mój patent na wege obiad. To danie smakuje całej rodzinie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych i można przygotować z nich najróżniejsze pyszności. Jedną z receptur zasługujących na szczególne uznanie jest przepis na zapiekane brokuły z białą fasolą i serem mozzarella. To wege danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zobaczcie, jak łatwo można zrobić brokuły z fasolą pod serową pierzynką z piekarnika.
Czy brokuł trzeba gotować przed pieczeniem?
To, czy brokuły trzeba gotować zanim trafią do piekarnika, zależy od przepisu. W tej recepturze różyczek brokuła nie trzeba wcześniej gotować w wodzie. Należy jednak lekko je podpiec. Dzięki temu prostemu trikowi danie przypadnie do smaku nawet tym, którzy za brokułami nie przepadają. Pieczenie sprawia, że z brokułów wydobywa się zupełnie inny niż po ugotowaniu, głęboki i wyrazisty smak. Różyczki stają się chrupiące i zachowują o wiele więcej składników odżywczych, które tracą w czasie gotowania. Wystarczy 15 minut w temperaturze 200 stopni C, aby osiągnąć taki efekt.
Jak zrobić brokuły zapiekane z serem?
Przepis na pełen smaku i aromatu obiad w postaci zapiekanych brokuł z fasolą i serem jest łatwy i w miarę szybki. To danie wegetariańskie, co oznacza, że nie ma w nim ani grama mięsa. Jego rolę pełni biała fasola, która dostarcza białka i błonnika. Ma delikatny i naturalny smak, więc idealnie komponuje się z brokułami i resztą składników tego dania.
Brokuły, fasola, ser mozzarella i pozostałe składniki są w sklepach przez cały rok, ale to danie najlepiej smakuje w chłodniejsze dni. Zapiekane brokuły z fasolą i serem są daniem sycącym, rozgrzewającym i dodającym energii na resztę dnia.
Jak więc upiec brokuły z fasolą i serem? Z tym przepisem jest to łatwe zadanie, które nie wymaga skomplikowanych czynności. Zaletą tego przepisu jest to, że brokuły z piekarnika zawsze się udają i smakują wyśmienicie.
- 1. krok – pokrojenie brokuł i podpieczenie ich w piekarniku
- 2. krok – przygotowanie masy jajecznej z serami
- 3. krok – połączenie brokułów z fasolą i masą jajeczno-serową
- 4. krok – zapieczenie brokułów z fasolą i serem w piekarniku
Z czym podawać zapiekane brokułu z fasolą i serem?
Pyszne i aromatyczne brokuły z fasolą i serem z piekarnika to sycąca potrawa, którą można podawać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad. Można serwować ją jako danie główne lub dodatek do mięsa pieczonego lub z grilla. Posiłek wzbogacą domowe surówki i kolorowe sałatki oraz sosy i dipy. Zapiekane brokuły z dodatkiem białej fasoli i sera mozzarella świetnie komponują się z sosem czosnkowym i pomidorowym, a nawet włoskim pesto. Przed podaniem danie można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak bazylia czy natka pietruszki.
SKŁADNIKI
- 2 brokuły
- 1 puszka białej fasoli w zalewie
- 1/2 szklanki mleka
- 120 g startego sera mozzarella
- 40 g szklanki startego parmezanu
- 6 jajek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł pokroić na różyczki. Przełożyć do formy do zapiekania. Delikatnie posolić i skropić oliwą z oliwek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
- Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Wlać mleko i wsypać parmezan oraz połowę startej mozzarelli. Doprawić pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Wymieszać.
- Do podpieczonych brokuł dodać odsączoną z zalewy i opłukaną fasolę. Wlać masę jajeczną i wymieszać. Wierzch posypać pozostałą mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.