Do blendera wrzucam taką fasolę i te przyprawy. W 5 minut robię tę zdrową i smaczną pastę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wystarczy jedna puszka tej zdrowej fasoli, dwa dodatki i aromatyczne przyprawy, aby w kilka minut zrobić pyszną pastę kanapkową. Głównym składnikiem jest czerwona fasola konserwowa, która idealnie komponuje się z pozostałymi produktami. Nie tylko pysznie smakuje, ale i ma wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie. Zobaczcie, jak zrobić bogatą w składniki odżywcze i smakowitą pastę kanapkową z czerwonej fasoli w puszce.
Jakie właściwości ma czerwona fasola?
Czerwona fasola to wartościowe i smaczne warzywo strączkowe, które warto jeść częściej. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik domowej pasty kanapkowej. Stanowi doskonałe źródło składników odżywczych i ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Jest źródłem białka roślinnego, błonnika oraz witamin i minerałów. Czerwona fasola jest bogata w witaminy z grupy B, K i C oraz potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk i mangan. Jakie wykazuje właściwości prozdrowotne?
- Regulacja poziomu cukru we krwi – czerwona fasola pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
- Obniżenie poziomu cholesterolu – czerwona fasola przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL.
- Poprawa trawienia – jej spożywanie pobudza perystaltykę jelit i usprawnia pracę układu trawiennego.
- Wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego – potas zawarty w czerwonej fasoli pomaga regulować ciśnienie krwi, a przeciwutleniacze wspierają zdrowie serca.
- Wzmocnienie kości – minerały, takie jak fosfor i magnez, są niezbędne do utrzymania mocnych i zdrowych kości.
- Źródło antyoksydantów – czerwona fasola zawiera związki o silnych właściwościach przeciwutleniających, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wiele chorób.
- Wzmocnienie układu odpornościowego – witamina C z czerwonej fasoli wzmacnia odporność organizmu.
- Wsparcie diety odchudzającej – czerwona fasola daje uczucie sytości, więc pomaga w kontrolowaniu apetytu i redukcji wagi.
Co dodać do pasty z czerwonej fasoli?
Czerwoną fasolę można wykorzystać w wielu przepisach kulinarnych. Recepturą, na którą warto zwrócić szczególną uwagę, jest pasta do smarowania przyrządzona z czerwonej fasoli w puszce. Wykorzystanie konserwowej fasoli czerwonej jest wygodne. Nie trzeba jej moczyć i gotować. Wystarczy opłukać na sicie i dodać pozostałe składniki. W tym przepisie smak pasty kanapkowej z czerwonej fasoli podkręcają proste dodatki. Są łatwo dostępne i tanie.
Co więc należy dodać do pasty z czerwonej fasoli, aby była pyszna? Smak tego zdrowego smarowidła do chleba wzbogacają takie składniki jak:
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, chili, majeranek
Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli z puszki?
Przepis na domową pastę kanapkową z czerwonej fasoli jest nie tylko łatwy. To błyskawiczny sposób na przygotowanie wyśmienitego i pełnego zdrowia smarowidła do chleba. Wystarczy kilka składników i przypraw oraz pięć minut wolnego czasu, aby cieszyć się wybornym smakiem tej pasty do smarowania. Nic nie trzeba wcześniej gotować, smażyć czy nawet kroić. Przyda się blender, który połączy składniki w jednolitą pastę idealną do smarowania pieczywa.
Zdrowa pasta z czerwonej fasoli z puszki świetnie komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa. Można podawać ją na śniadanie lub na kolację. To także pomysł na oryginalną i pełną zdrowia przekąskę. Pastę można wzbogacić posiekanymi orzechami i pestkami słonecznika.
Jak więc zrobić smakowitą i zdrową pastę kanapkową z czerwonej fasoli w puszce? Zadanie jest łatwe i poradzą sobie z nim nawet początkujący. Wszystkie składniki należy przełożyć do blendera i miksować, aż się połączą i zamienią w jednolite smarowidło do kanapek. Po przygotowaniu pastę trzeba jeszcze przełożyć do miseczki. Należy przechowywać ją w lodówce i zjeść w ciągu dwóch dni.
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i przełożyć na sitko. Opłukać, odcedzić i przełożyć do miski.
- Wlać oliwę z oliwek i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, chili, słodką papryką i majerankiem.
- Składniki wymieszać, a następnie zmiksować na gładką pastę.
- Przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce.
- Podawać na śniadanie lub kolację jako dodatek do pieczywa lub jako przekąskę ze świeżymi warzywami.