Do blendera wrzucam taką fasolę i te przyprawy. W 5 minut robię tę zdrową i smaczną pastę

pasta z czerwonej fasoli z puszki
Autor: Istetiana/ Shutterstock Weź jedną puszkę tej fasoli i kilka przypraw. W mig zrobisz pyszną i zdrową pastę do smarowania.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wystarczy jedna puszka tej zdrowej fasoli, dwa dodatki i aromatyczne przyprawy, aby w kilka minut zrobić pyszną pastę kanapkową. Głównym składnikiem jest czerwona fasola konserwowa, która idealnie komponuje się z pozostałymi produktami. Nie tylko pysznie smakuje, ale i ma wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie. Zobaczcie, jak zrobić bogatą w składniki odżywcze i smakowitą pastę kanapkową z czerwonej fasoli w puszce.

Jakie właściwości ma czerwona fasola?

Czerwona fasola to wartościowe i smaczne warzywo strączkowe, które warto jeść częściej. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik domowej pasty kanapkowej. Stanowi doskonałe źródło składników odżywczych i ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Jest źródłem białka roślinnego, błonnika oraz witamin i minerałów. Czerwona fasola jest bogata w witaminy z grupy B, K i C oraz potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk i mangan. Jakie wykazuje właściwości prozdrowotne?

  • Regulacja poziomu cukru we krwi – czerwona fasola pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
  • Obniżenie poziomu cholesterolu – czerwona fasola przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL.
  • Poprawa trawienia – jej spożywanie pobudza perystaltykę jelit i usprawnia pracę układu trawiennego.
  • Wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego – potas zawarty w czerwonej fasoli pomaga regulować ciśnienie krwi, a przeciwutleniacze wspierają zdrowie serca.
  • Wzmocnienie kości – minerały, takie jak fosfor i magnez, są niezbędne do utrzymania mocnych i zdrowych kości.
  • Źródło antyoksydantów – czerwona fasola zawiera związki o silnych właściwościach przeciwutleniających, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wiele chorób.
  • Wzmocnienie układu odpornościowego – witamina C z czerwonej fasoli wzmacnia odporność organizmu.
  • Wsparcie diety odchudzającej – czerwona fasola daje uczucie sytości, więc pomaga w kontrolowaniu apetytu i redukcji wagi.

Co dodać do pasty z czerwonej fasoli?

Czerwoną fasolę można wykorzystać w wielu przepisach kulinarnych. Recepturą, na którą warto zwrócić szczególną uwagę, jest pasta do smarowania przyrządzona z czerwonej fasoli w puszce. Wykorzystanie konserwowej fasoli czerwonej jest wygodne. Nie trzeba jej moczyć i gotować. Wystarczy opłukać na sicie i dodać pozostałe składniki. W tym przepisie smak pasty kanapkowej z czerwonej fasoli podkręcają proste dodatki. Są łatwo dostępne i tanie.

Co więc należy dodać do pasty z czerwonej fasoli, aby była pyszna? Smak tego zdrowego smarowidła do chleba wzbogacają takie składniki jak:

  • oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, chili, majeranek

Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli z puszki?

Przepis na domową pastę kanapkową z czerwonej fasoli jest nie tylko łatwy. To błyskawiczny sposób na przygotowanie wyśmienitego i pełnego zdrowia smarowidła do chleba. Wystarczy kilka składników i przypraw oraz pięć minut wolnego czasu, aby cieszyć się wybornym smakiem tej pasty do smarowania. Nic nie trzeba wcześniej gotować, smażyć czy nawet kroić. Przyda się blender, który połączy składniki w jednolitą pastę idealną do smarowania pieczywa.

Zdrowa pasta z czerwonej fasoli z puszki świetnie komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa. Można podawać ją na śniadanie lub na kolację. To także pomysł na oryginalną i pełną zdrowia przekąskę. Pastę można wzbogacić posiekanymi orzechami i pestkami słonecznika. 

Jak więc zrobić smakowitą i zdrową pastę kanapkową z czerwonej fasoli w puszce? Zadanie jest łatwe i poradzą sobie z nim nawet początkujący. Wszystkie składniki należy przełożyć do blendera i miksować, aż się połączą i zamienią w jednolite smarowidło do kanapek. Po przygotowaniu pastę trzeba jeszcze przełożyć do miseczki. Należy przechowywać ją w lodówce i zjeść w ciągu dwóch dni.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i przełożyć na sitko. Opłukać, odcedzić i przełożyć do miski.
  • Wlać oliwę z oliwek i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, chili, słodką papryką i majerankiem.
  • Składniki wymieszać, a następnie zmiksować na gładką pastę.
  • Przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce.
  • Podawać na śniadanie lub kolację jako dodatek do pieczywa lub jako przekąskę ze świeżymi warzywami.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej