Najlepszą pastę z ciecierzycy robię według tego przepisu. Jest pyszna i w sam raz pikantna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Co dobrego można zrobić z ciecierzycy w puszce na szybko? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym prostym i błyskawicznym przepisie. Pikantna pasta z ciecierzycy to świetny dodatek do pieczywa, który odmieni domowe menu. Świetnie smakuje jako przekąska, a do tego można ją robić przez cały rok. Sprawdźcie prosty i ekspresowy przepis na pastę z ciecierzycy w pikantnej odsłonie i przekonajcie się, jak pysznie smakuje.
Czy pasta z ciecierzycy jest zdrowa?
Pikantna pasta z ciecierzycy przyrządzona według tego błyskawicznego przepisu to miseczka pełna smaku i zdrowia. Zawiera sporo cennych dla zdrowia substancji odżywczych. To dobre źródło witamin i minerałów. Świetnie wpływa na prawidłową pracę całego organizmu. Dzięki dodatkowi chili pasta ma działanie rozgrzewające i sprawia, że tłuszcze są szybciej spalane.
Jakie jeszcze właściwości ma pikantna pasta z ciecierzycy?
- Źródło witamin i minerałów – główny składnik pasty, czyli ciecierzyca, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, żelaza, kwasu foliowego, fosforu i manganu.
- Źródło białka – jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, a także daje uczucie sytości.
- Źródło błonnika – pomaga regulować trawienie, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
- Źródło zdrowych tłuszczy – dzięki dodatkowi oliwy z oliwek korzystnie wpływa na serce.
- Źródło przeciwutleniaczy – pasta z ciecierzycy jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki.
Co można dodać do pasty z ciecierzycy?
W tym prostym przepisie na domową pastę do pieczywa i nie tylko wykorzystuje się kilka składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Można je kupić w dobrej cenie w wielu sklepach.
Lista składników nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:
- ciecierzyca w zalewie w puszce
- oliwa z oliwek
- czosnek
- przyprawy – chili, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pikantną pastę z ciecierzycy?
Przepis na pastę z ciecierzycy, której smak podkręca chili, jest nie tylko łatwy. To ekspresowa receptura na znakomitą domową przekąskę. Pasta jest gotowa w niewiele ponad pięć minut. Ciecierzycy nie trzeba moczyć i gotować. Wystarczy odsączyć ją z aquafaby, czyli zalewy, w której się znajduje. Płyn przyda się do rozrzedzenia pasty, więc nie można go wylewać.
Jak więc robi się pełną smaku i zdrowia pikantną pastę z ciecierzycy? To łatwe i szybkie zadanie. Przyda się blender ręczny lub kielichowy, który połączy wszystkie składniki w jedną gładką pastę. Wystarczy przełożyć do niego wszystkie składniki i miksować, aż powstanie jednolita pasta. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę aquafaby, czyli zalewy po ciecierzycy z puszki. Pikantną pastę można podawać od razu.
SKŁADNIKI
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy, ale jej nie wylewać. Odłożyć 1 łyżkę ciecierzycy do dekoracji
- Ciecierzycę przełożyć do blendera. Dodać posiekany czosnek i wlać oliwę z oliwek oraz 4 łyżki zalewy. Doprawić solą, pieprzem i chili.
- Składniki zmiksować na gładką pastę.
- Przełożyć do miseczki. Udekorować ciecierzycą i świeżymi ziołami. Skropić oliwą z oliwek.
- Podawać jako przekąskę z pieczywem lub świeżymi warzywami.