Najlepszą pastę z ciecierzycy robię według tego przepisu. Jest pyszna i w sam raz pikantna

pikantna pasta z ciecierzycy
Autor: Shutterstock Weź jedną puszkę i kilka dodatków. W mig zrobisz pełną smaku i zdrowia pastę.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co dobrego można zrobić z ciecierzycy w puszce na szybko? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym prostym i błyskawicznym przepisie. Pikantna pasta z ciecierzycy to świetny dodatek do pieczywa, który odmieni domowe menu. Świetnie smakuje jako przekąska, a do tego można ją robić przez cały rok. Sprawdźcie prosty i ekspresowy przepis na pastę z ciecierzycy w pikantnej odsłonie i przekonajcie się, jak pysznie smakuje.

Czy pasta z ciecierzycy jest zdrowa?

Pikantna pasta z ciecierzycy przyrządzona według tego błyskawicznego przepisu to miseczka pełna smaku i zdrowia. Zawiera sporo cennych dla zdrowia substancji odżywczych. To dobre źródło witamin i minerałów. Świetnie wpływa na prawidłową pracę całego organizmu. Dzięki dodatkowi chili pasta ma działanie rozgrzewające i sprawia, że tłuszcze są szybciej spalane.

Jakie jeszcze właściwości ma pikantna pasta z ciecierzycy?

  • Źródło witamin i minerałów – główny składnik pasty, czyli ciecierzyca, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, żelaza, kwasu foliowego, fosforu i manganu.
  • Źródło białka – jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, a także daje uczucie sytości.
  • Źródło błonnika – pomaga regulować trawienie, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
  • Źródło zdrowych tłuszczy – dzięki dodatkowi oliwy z oliwek korzystnie wpływa na serce.
  • Źródło przeciwutleniaczy – pasta z ciecierzycy jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki.

Co można dodać do pasty z ciecierzycy?

W tym prostym przepisie na domową pastę do pieczywa i nie tylko wykorzystuje się kilka składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Można je kupić w dobrej cenie w wielu sklepach.

Lista składników nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:

  • ciecierzyca w zalewie w puszce
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • przyprawy – chili, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić pikantną pastę z ciecierzycy?

Przepis na pastę z ciecierzycy, której smak podkręca chili, jest nie tylko łatwy. To ekspresowa receptura na znakomitą domową przekąskę. Pasta jest gotowa w niewiele ponad pięć minut. Ciecierzycy nie trzeba moczyć i gotować. Wystarczy odsączyć ją z aquafaby, czyli zalewy, w której się znajduje. Płyn przyda się do rozrzedzenia pasty, więc nie można go wylewać.

Jak więc robi się pełną smaku i zdrowia pikantną pastę z ciecierzycy? To łatwe i szybkie zadanie. Przyda się blender ręczny lub kielichowy, który połączy wszystkie składniki w jedną gładką pastę. Wystarczy przełożyć do niego wszystkie składniki i miksować, aż powstanie jednolita pasta. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę aquafaby, czyli zalewy po ciecierzycy z puszki. Pikantną pastę można podawać od razu.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy, ale jej nie wylewać. Odłożyć 1 łyżkę ciecierzycy do dekoracji
  • Ciecierzycę przełożyć do blendera. Dodać posiekany czosnek i wlać oliwę z oliwek oraz 4 łyżki zalewy. Doprawić solą, pieprzem i chili.
  • Składniki zmiksować na gładką pastę.
  • Przełożyć do miseczki. Udekorować ciecierzycą i świeżymi ziołami. Skropić oliwą z oliwek.
  • Podawać jako przekąskę z pieczywem lub świeżymi warzywami.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...