Wołowina

Spożycie wołowiny w Polsce jest wciąż niskie, a to bardzo wartościowe mięso - przede wszystkim źródło cennego białka. Warto więc się do niej przekonywać i przyrządzać steki, zrazy czy pieczenie wołowe. Dobra receptura stanowi podstawę, ponieważ wołowina wymaga umiejętnego traktowania!

Wołowina

Demi-glace - wykwintny sos na bazie wołowiny i sherry

Sos demi-glace nazywany też brązową glazura pochodzi z kuchni francuskiej. Znakomicie pasuje do czerwonych mięs, zwłaszcza wołowiny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sos hiszpański - esencjonalny wyciąg z kości wołowych i warzyw

Sos hiszpański to znakomity dodatek do gulaszy, sosów i zup. Znakomicie zastąpi rosołową kostkę wołową, a przygotowuje się go z naturalnych składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 300 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wyborne kotlety wołowe smażone w pieprzu

Kotlety wołowe smażone w pieprzu są aromatyczne i soczyste. Podawane z wykwintnym sosem na bazie demi-glaze i śmietany stanowią pyszne danie, a jednocześnie łatwe do przygotowania danie nie tylko na przyjęcie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Pastisio to bardzo sycące danie przygotowywane z gotowanego makaronu, mielonego mięsa i przypraw. W wszystko zapieczone pod aromatycznym sosem beszamelowym. To pomysł na niedrogi obiad dla rodziny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka z gotowanego mięsa z rosołu, świeżych ogórków i marynowanych pieczarek

Sałatka z gotowanego mięsa, świeżych ogórków i marynowanych pieczarek to sprytny sposób na zużycie wołowego mięsa z rosołu. Szczególnie latem, gdy gotujemy rosół, wygotowane wołowe mięso lepiej przeznaczyć na sałatkę, niż na nadzienie do naleśników lub pasztecików. Można również użyć innego gotowanego mięsa, a także wędliny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem

Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem to doskonałe danie obiadowe. Pożywny ryż, sycące mięso i soczyste pomidory tworzą pyszny posiłek dla każdego. To świetny pomysł, gdy musimy przygotować większy obiad lub kolację na ciepło dla spracowanych lub strudzonych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Labskaus - północnoniemiecki delikates z ziemniaków, buraków, mięsa i śledzi

Labskaus to w wolnym tłumaczeniu "potrawa do delektowania się". Ta nieco egzotyczna dla nas mieszanina gotowanych ziemniaków, peklowanej wołowiny, marynowanych śledzi i buraczków budzi wielkie emocje smakoszy. Bo mimo dziwnej konsystencji papki, koloru i dodatków to jest naprawdę pyszne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczyste mielone z porem: przepis na najlepsze kotlety

Soczyste mielone z porem to odmiana tradycyjnych kotletów mielonych. Zamiast cebuli dodajmy pora, który ma głębszy, bardziej słodki i złożony smak, niż cebula. To łatwy przepis na najlepsze kotlety, jakie kiedykolwiek usmażono. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Risotto po bolońsku: przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem

Risotto po bolońsku to łatwy przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem. Głęboki aromat pomidorowego sosu wzbogaconego o smak grzybów i ryż to świetne skojarzenie. Danie jest sycące dzięki wołowinie, która stosunkowo długo gotowana oddaje intensywny smak mięsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki z cukinii faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Roladki z cukinii faszerowane mięsem mielonym to dietetyczna alternatywa dla makaronowych cannelloni. Aromatyczny, pomidorowy sos mięsny i soczysta cukinia świetnie smakuję i doskonale wyglądają. W sezonie na cukinię warto częściej sięgać po to niskokaloryczne warzywo. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 24