Soczysta, aromatyczna i idealnie różowa w środku. Pieczona polędwica, która zachwyca
Elegancki obiad, który zachwyca prostotą i niesamowitym daniem. Efekt zawsze będzie zwalał z nóg. Polędwica wołowa pieczona z czosnkiem i ziołami wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji. A przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Spróbuj samodzielnie!
i
Polędwica z piekarnika. Elegancki obiad, który zachwyca
Pieczona polędwica wołowa to zachwycający sposób na aromatyczny obiad, który prezentuje się niezwykle elegancko. Nie jest to trudne w przygotowaniu danie, nie da się jednak ukryć, że nie należy ono do najtańszych. Jeśli jednak szukamy pomysłu na elegancki obiad, ten przepis sprawdzi się idealnie.
W szczególności, że możemy go jeszcze nieco podkręcić. Jeśli do marynaty dodamy jeszcze szałwie lub skórkę z cytryny, mięso zyska niesamowity aromat, który rozkocha w sobie każdego. A to wszystko naprawdę niewielkim kosztem (jeśli chodzi o pracę przynajmniej)!
Temperatura polędwicy ma znaczenie. Na co zwrócić uwagę?
Jeśli chodzi o temperatury wewnątrz, to jeśli chcemy, by nasza polędwica wyszła medium rare powinna mieć temperaturę 54-56 stopni Celsjusza. Jeśli jednak wolimy mediom, to powinna osiągać od 58 do 60 stopni Celsjusza. To najlepszy sposób, by upewnić się, że mięso wyjdzie takie, jakie chcemy.
Jeśli chodzi o dodatki, to nasza polędwica najlepiej będzie komponowała się z pieczonymi ziemniakami, purée selerowym, fasolką szparagowym, sosem pieprzowym czy chimichurri. Możliwości podania jest mnóstwo, a wszystkie równie niesamowite.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg polędwicy wołowej
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwice wyjmujemy z lodówki na około 30-40 minut, aby się ociepliła.
- W miseczce mieszamy oliwę, posiekany czosnek, rozmaryn, tymianek, musztardę, sól oraz pieprz.
- Dokładnie nacieramy mięso z każdej strony.
- Na patelni rozgrzewamy masło.
- Obsmażamy krótko polędwice z każdej strony, aż ładnie się zarumieni.
- Przekładamy mięso na blachę.
- Pieczemy w 200 stopniach przez:
- 20–22 min na medium rare
- 25–28 min na medium
- 30–32 min na medium well
- Wyjmujemy polędwice, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut.
- Kroimy w plasterki.