Soczysta, aromatyczna i idealnie różowa w środku. Pieczona polędwica, która zachwyca

2025-12-21 12:04

Elegancki obiad, który zachwyca prostotą i niesamowitym daniem. Efekt zawsze będzie zwalał z nóg. Polędwica wołowa pieczona z czosnkiem i ziołami wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji. A przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Spróbuj samodzielnie!

Soczysta, aromatyczna i idealnie różowa w środku. Pieczona polędwica, która zachwyca

i

Autor: Mironov Vladimir/ Shutterstock
łatwy
10 min
4

Polędwica z piekarnika. Elegancki obiad, który zachwyca

Pieczona polędwica wołowa to zachwycający sposób na aromatyczny obiad, który prezentuje się niezwykle elegancko. Nie jest to trudne w przygotowaniu danie, nie da się jednak ukryć, że nie należy ono do najtańszych. Jeśli jednak szukamy pomysłu na elegancki obiad, ten przepis sprawdzi się idealnie.

W szczególności, że możemy go jeszcze nieco podkręcić. Jeśli do marynaty dodamy jeszcze szałwie lub skórkę z cytryny, mięso zyska niesamowity aromat, który rozkocha w sobie każdego. A to wszystko naprawdę niewielkim kosztem (jeśli chodzi o pracę przynajmniej)!

Temperatura polędwicy ma znaczenie. Na co zwrócić uwagę?

Jeśli chodzi o temperatury wewnątrz, to jeśli chcemy, by nasza polędwica wyszła medium rare powinna mieć temperaturę 54-56 stopni Celsjusza. Jeśli jednak wolimy mediom, to powinna osiągać od 58 do 60 stopni Celsjusza. To najlepszy sposób, by upewnić się, że mięso wyjdzie takie, jakie chcemy.

Jeśli chodzi o dodatki, to nasza polędwica najlepiej będzie komponowała się z pieczonymi ziemniakami, purée selerowym, fasolką szparagowym, sosem pieprzowym czy chimichurri. Możliwości podania jest mnóstwo, a wszystkie równie niesamowite.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg polędwicy wołowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwice wyjmujemy z lodówki na około 30-40 minut, aby się ociepliła.
  • W miseczce mieszamy oliwę, posiekany czosnek, rozmaryn, tymianek, musztardę, sól oraz pieprz. 
  • Dokładnie nacieramy mięso z każdej strony.
  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Obsmażamy krótko polędwice z każdej strony, aż ładnie się zarumieni.
  • Przekładamy mięso na blachę.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez:
    1. 20–22 min na medium rare
    2. 25–28 min na medium
    3. 30–32 min na medium well
  • Wyjmujemy polędwice, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut.
  • Kroimy w plasterki.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...