Wołowina Wellington - na uroczysty obiad z polędwicy wołowej

Wołowina Wellington to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Podaje się ją podczas uroczystych obiadów, w czasie świąt i w eleganckich restauracjach. Zobacz jak zrobić w domu znakomitą polędwicę wołową na sposób angielski, czyli pieczoną w cieście francuskim. To pyszne i niespotykane na naszych stołach danie może stać się hitem rodzinnego uroczystego obiadu.
500 g polędwicy wołowej w warkoczu
6-8 plastrów szynki parmeńskiej
200 g mrożonego ciasta francuskiego
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 żółtka
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Polędwicę wołową oczyścić z błon, związać bawełnianą nicią, by miała regularny kształt, na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić, zdjąć nici. Posmarować musztardą z każdej strony.
Plastry szynki ułożyć na folii spożywczej, na plastrach położyć obsmażoną polędwicę i ściśle zawinąć. Schłodzić w lodówce.
Ciasto francuskie rozwałkować równo na cienki plaster i posmarować żółtkami. Schłodzoną polędwicę z szynką zawinąć w ciasto i znów włożyć do lodówki.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować masłem, piec w 190oC przez 15 min. tak, aby polędwica była średnio wysmażona. Po upieczeniu pokroić w grube plastry.