Wołowina Wellington - na uroczysty obiad z polędwicy wołowej
2021-03-29
średni
75 min
4
Wołowina Wellington to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Podaje się ją podczas uroczystych obiadów, w czasie świąt i w eleganckich restauracjach. Zobacz jak zrobić w domu znakomitą polędwicę wołową na sposób angielski, czyli pieczoną w cieście francuskim. To pyszne i niespotykane na naszych stołach danie może stać się hitem rodzinnego uroczystego obiadu.
Zobacz inne przepisy na wspaniałą wołowinę:
Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso
Wołowina w piwie: pomysł na smaczne duszone mięso
Peposo: wołowina w czerwonym winie. Przepis na tradycyjne toskańskie danie
SKŁADNIKI
- 500 g polędwicy wołowej w warkoczu
- 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
- 200 g mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 żółtka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę wołową oczyścić z błon, związać bawełnianą nicią, by miała regularny kształt, na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić, zdjąć nici. Posmarować musztardą z każdej strony.
- Plastry szynki ułożyć na folii spożywczej, na plastrach położyć obsmażoną polędwicę i ściśle zawinąć. Schłodzić w lodówce.
- Ciasto francuskie rozwałkować równo na cienki plaster i posmarować żółtkami. Schłodzoną polędwicę z szynką zawinąć w ciasto i znów włożyć do lodówki.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować masłem, piec w 190
o C przez 15 min. tak, aby polędwica była średnio wysmażona. Po upieczeniu pokroić w grube plastry.