Wołowina Wellington - na uroczysty obiad z polędwicy wołowej

2021-01-28
Polędwica Wellington - na uroczysty obiad
Autor: Shutterstock Polędwica Wellington - na uroczysty obiad
średni
75 min
4

Wołowina Wellington to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Podaje się ją podczas uroczystych obiadów, w czasie świąt i w eleganckich restauracjach. Zobacz jak zrobić w domu znakomitą polędwicę wołową na sposób angielski, czyli pieczoną w cieście francuskim. To pyszne i niespotykane na naszych stołach danie może stać się hitem rodzinnego uroczystego obiadu.

Składniki

500 g polędwicy wołowej w warkoczu

6-8 plastrów szynki parmeńskiej

200 g mrożonego ciasta francuskiego

2 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

2 żółtka

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Polędwicę wołową oczyścić z błon, związać bawełnianą nicią, by miała regularny kształt, na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić, zdjąć nici. Posmarować musztardą z każdej strony.

Plastry szynki ułożyć na folii spożywczej, na plastrach położyć obsmażoną polędwicę i ściśle zawinąć. Schłodzić w lodówce.

Ciasto francuskie rozwałkować równo na cienki plaster i posmarować żółtkami. Schłodzoną polędwicę z szynką zawinąć w ciasto i znów włożyć do lodówki.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować masłem, piec w 190oC przez 15 min. tak, aby polędwica była średnio wysmażona. Po upieczeniu pokroić w grube plastry.

Zobacz inne przepisy na wspaniałą wołowinę:

Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso