Danie, które wygląda jak z karty restauracji. Goście długo będą o nim mówić

2025-12-19 14:36

Danie, które zachwyca niesamowitym smakiem i soczystością. Stek z antrykotu faszerowany serkiem śmietankowym i żurawiną to danie, które sprawdzi się zarówno od święta, jak i na elegancką kolację. Aromatyczny, prosty i zachwycający. Ten posiłek zachwyci każdego.

Danie, które wygląda jak z karty restauracji. Goście długo będą o nim mówić

i

Autor: Candice Bell/ Shutterstock
łatwy
15 min
2

Danie niczym z najlepszej restauracji. Zachwyca smakiem i prostotą

Aromatyczny posiłek, który zachwyci każdego. Wystarczy tylko kilka składników, by przygotować eleganckie, przepyszne i pełne smaku danie. Antrykot nadziewany serkiem śmietankowym i żurawiną. To smak, który świetnie sprawdzi się na święta czy elegancką kolację.

Antrykot ma naturalne marmurkowanie, dzięki czemu nawet po nacięciu zostaje soczysty nawet po nacięciu. Jest to miękkie mięso, więc nie "gryzie się" z kremowym farszem, który idealnie perfekcyjnie będzie pasowało do mięsa - to danie, które świetnie sprawdzi się na każdy dzień.

Z czym podawać faszerowany antrykot? Smak, który będziesz pamiętać

Do naszego faszerowanego antrykotu najlepiej podawać brukselkę z masłem czy puree z selera. Lepiej unikać tu ciężkich sosów, na przykład pieczeniowych. To danie samo w sobie smakuje obłędnie, nie ma potrzeby za dużo wymyślać.

Jeśli jednak chcemy poszaleć możemy na przykład dodać do farszu dodatkowo gorgonzolę. Wtedy smak naszego dania będzie dosłownie zwalał z nóg. Wystarczy kilka składników, by przygotować danie niczym z najlepszych restauracji. Rozkoszuj się nim w kilka chwil.

SKŁADNIKI

  • 2 steki z antrykotu (ok. 250–300 g każdy)
  • 120 g sera śmietankowego
  • 4 łyżki żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i czarny pieprz
  • 2 gałązki tymianu
  • 1 łyżka oliwy
  • wykałaczki lub sznurek kuchenny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wyjmujemy z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.
  • Ostrym nożem nacinamy każdy stek z boku, tworząc kieszonkę.
  • W miseczce mieszamy serek śmietankowy, żurawinę, musztardę i pieprz.
  • Nadziewamy steki farszem.
  • Kieszonki związujemy sznurkiem lub zamykamy wykałaczkami.
  • Tuż przed smażeniem solimy.
  • Patelnie rozgrzewamy, dodajemy tłuszczy i smażymy steki z każdej strony, aż się zarumienią.
  • Dodajemy masło i zioła.
  • Zdejmujemy z patelni i ostawiamy na około 5 minut, by odpoczęły.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...