Zapiekana ryba z serkiem śmietankowym

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Zapiekana ryba z serkiem śmietankowym
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Zapiekana ryba z serkiem śmietankowym
łatwy
30 min
4

Wypróbuj przepis na pieczonego mintaja z serkiem śmietankowym. To prosty pomysł na smaczny obiad z rybą, który zrealizujesz w niespełna 20 minut. Podaj mintaja z ulubioną sałatką i główne danie gotowe!

SKŁADNIKI

  • 100 g serka topionego Śmietankowego z kolorowym pieprzem SERTOP
  • 4 kostki filetów z mintaja
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Woda do panierowania
  • Sól, pieprz do smaku
  • Tłuszcz do smażenia
  • Natka pietruszki lub roszponka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mintaja oprószamy solą i pieprzem, a następnie zanurzamy kolejno w mące, wodzie i bułce tartej, pilnując, aby bułka była dokładnie dociśnięta.

    Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. W trakcie smażenie przewracamy na drugą stronę.

    Gotowego mintaja przekładamy do żaroodpornego naczynia. Serek topiony kroimy i jego plastry układamy na rybie.

    Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na ok. 10-12 minut.

    Ozdabiamy natką pietruszki lub roszponką.

mat. pras. CYKORIA S.A.