Zapiekana ryba z serkiem śmietankowym
Wypróbuj przepis na pieczonego mintaja z serkiem śmietankowym. To prosty pomysł na smaczny obiad z rybą, który zrealizujesz w niespełna 20 minut. Podaj mintaja z ulubioną sałatką i główne danie gotowe!
SKŁADNIKI
- 100 g serka topionego Śmietankowego z kolorowym pieprzem SERTOP
- 4 kostki filetów z mintaja
- Mąka
- Bułka tarta
- Woda do panierowania
- Sól, pieprz do smaku
- Tłuszcz do smażenia
- Natka pietruszki lub roszponka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mintaja oprószamy solą i pieprzem, a następnie zanurzamy kolejno w mące, wodzie i bułce tartej, pilnując, aby bułka była dokładnie dociśnięta.
Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. W trakcie smażenie przewracamy na drugą stronę.
Gotowego mintaja przekładamy do żaroodpornego naczynia. Serek topiony kroimy i jego plastry układamy na rybie.
Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na ok. 10-12 minut.
Ozdabiamy natką pietruszki lub roszponką.