Antrykot pieczony w jarzynach
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszne, soczyste mięso wołowe w otoczeniu delikatnych, pieczonych warzyw może stanowić smaczne danie obiadowe. Tak upieczone mięso wyśmienicie smakuje również na zimno jako wędlina. Już dziś przygotuj pyszny antrykot pieczony w jarzynach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg antrykotu
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka musztardy
- 1 małą cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 liść laurowy
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- szczypta soli
- szczypta tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z musztardą i przyprawami, masą posmarować mięso i włożyć do brytfanny.
- Mięso polać sosem Worcester i obłożyć obranymi i pokrojonymi warzywami. Podlać wodą i winem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
- Piec, aż mięso będzie miękkie, często polewając po wierzchu sosem.