Pulpety wołowe w pikantnym sosie
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Przepis na pulpety wołowe w pikantnym sosie polecamy na obiad. Sprawdź, jak zrobić pulpety z wołowiny, smaczne, miękkie i aromatyczne oraz sos do pulpetów, który świetnie uzupełni smak mięsa. Oto sposób przygotowania pulpecików wołowych w pikantnym sosie musztardowym z chili.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 200 ml bulionu wołowego
- 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
- 10 ml oliwy z oliwek
- 20 g przypraw (cynamon w laskach, anyż, mielony pieprz, nasiona musztardy i papryczki chili)
- 50 g mąki, sól do smaku
- 100 g (gotowego) purée ziemniaczanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przypraw mięso solą i pieprzem, uformuj kulki.
- Obtocz je w mące i podsmaż lekko na oliwie z oliwek.
- Dodaj pokrojoną cebulę, bulion wołowy oraz przyprawy i duś na wolnym ogniu. Sos do pulpetów będzie łagodniejszy w smaku, jeśli usuniesz nasiona z papryczek chili.
- Gotowe pulpety podawaj polane sosem, z purée ziemniaczanym.