Pulpety wołowe w pikantnym sosie

2018-02-22
mat. pras. Gallo
Pulpety wołowe w pikantnym sosie
Autor: mat. pras. Gallo Pulpety wołowe w ostrym sosie podawaj z puszystym puree z ziemniaków 
łatwy
35 min
4

Przepis na pulpety wołowe w pikantnym sosie polecamy na obiad. Sprawdź, jak zrobić pulpety z wołowiny, smaczne, miękkie i aromatyczne oraz sos do pulpetów, który świetnie uzupełni smak mięsa. Oto sposób przygotowania pulpecików wołowych w pikantnym sosie musztardowym z chili. 

Składniki

500 g mielonego mięsa wołowego

200 ml  bulionu wołowego

100 g pokrojonej w kostkę cebuli

10 ml oliwy z oliwek

20 g przypraw (cynamon w laskach, anyż, mielony pieprz, nasiona musztardy i papryczki chili)

50 g mąki, sól do smaku

100 g (gotowego) purée ziemniaczanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przypraw mięso solą i pieprzem, uformuj kulki.

Obtocz je w mące i podsmaż lekko na oliwie z oliwek.

Dodaj pokrojoną cebulę, bulion wołowy oraz przyprawy i duś na wolnym ogniu. Sos do pulpetów będzie łagodniejszy w smaku, jeśli usuniesz nasiona z papryczek chili.

Gotowe pulpety podawaj polane sosem, z purée ziemniaczanym.

mat. pras. Gallo