Na śniadanie

Anglicy słyną z obfitego śniadania, w którym jest miejsce i na bekon, i na fasolę. Z kolei Włosi czy Francuzi wolą na szybko zjeść croissanta oraz popić go mocną kawą. Polskie śniadania są o tyle ciekawe, że nie ma jednego "obowiązującego" zwyczaju. Jajecznica, omlet, a może tosty, owsianka czy granola? Pomysłowych receptur jest pod dostatkiem.

Na śniadanie

Na śniadanie wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Ziołowy omlet grzybek z parmezanem w stylu hygge: przepis na wytrawny dutch baby

Ziołowy omlet grzybek z parmezanem w stylu hygge: przepis na wytrawny dutch baby

Ziołowy omlet z parmezanem i kiełkami w stylu hygge to świetny pomysł na śniadanie lub posiłek w środku dnia. Omlet grzybek piecze się sam, jedynie co musisz zrobić to wymieszać ze sobą składniki. Omlet uniesie, a brzegi ładnie przypieką. Stąd jego nazwa grzybek, bo wygląda jak kapelusz grzyba. Ten przepis na wytrawny dutch baby przyda się, gdy masz dużo na głowie, a mało czasu na przygotowanie wybornego posiłku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników

Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników

Masło miodowe to pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników. Szczególnie pyszne do gorących tostów i naleśników. Cudownie się topi i dodaje smaku nawet zwykłej bułce z opiekacza. Nie należy pomijać dodatku soli, bo podkreśla ona smak. Można za to wykorzystać solone masło i wtedy nie dodawać już soli. Masło miodowe to niebiański dodatek do pieczywa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Co to jest frittata? Przepis na frittatę ze szpinakiem

Co to jest frittata? Przepis na frittatę ze szpinakiem

Frittata, czyli masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem, to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Lekkie, delikatne, sycące. Czas przenieść je do polskiej kuchni. Podajemy przepis na frittatę ze szpinakiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jajecznica ze szpinakiem: przepis na szybkie i pożywne śniadanie

Jajecznica ze szpinakiem: przepis na szybkie i pożywne śniadanie

Masz ochotę na jajecznicę i szpinak równocześnie, a nie wiesz, jak to zrobić? Przetestuj nasz łatwy przepis na jajecznicę ze szpinakiem. To bardzo proste i szybkie danie, a do tego smaczne oraz pożywne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Omlet ze szpinakiem - PRZEPIS na wyborne śniadanie

Omlet ze szpinakiem - PRZEPIS na wyborne śniadanie

Jak zrobić pyszny omlet ze szpinakiem? Podajemy łatwy i szybki przepis na omlet ze świeżym szpinakiem, który, według uznania, można dodatkowo posypać startym serem żółtym lub dodać ser feta. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów

Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów

Warto zawekować kilka słoiczków konfitury z rabarbaru, rodzynek i cytrusów. A jeśli mamy apetyt, możemy od razu zjeść ją z kanapkami. Doskonale będzie się komponowała także z serami i wędlinami. Wypróbuj ten przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką

Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką

Twarożek jest bardzo pożywny. Dodatek czarnuszki jest wskazany w szczególności u osób otyłych borykających się z insulinoopornością, gdyż zmniejsza poposiłkowe wyrzuty insuliny oraz oporność tkanek, w związku z czym zrzucanie kilogramów jest łatwiejsze.  

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Twarożek z rzodkiewką: przepis na proste śniadanie!

Twarożek z rzodkiewką: przepis na proste śniadanie!

Twarożek z rzodkiewką jest doskonały na lekkie śniadanie. Jeszcze lepiej smakuje ze szczypiorkiem i dodatkiem ulubionych ziół. Zdrowy, nietuczący - po prostu idealny!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji

Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji

Sałatka z rzodkiewek siostry Anastazji jest doskonała zarówno jako dodatek do drugich dań, jak i samodzielna przekąska śniadaniowa do pieczywa. Można ją zaserwować na Wielkanocne śniadanie. Rzodkiewka ma mało kalorii, jest zasadotwórcza, zawiera n.in. dużo potasu, magnezu i wapnia, z witamin tylko A i trochę C. Najzdrowsze są oczywiście krajowe rzodkiewki gruntowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z ciecierzycy i szczawiu czyli hummus ze szczawiem

Pasta z ciecierzycy i szczawiu czyli hummus ze szczawiem

Hummus ze szczawiem to pomysł na sezonową, zdrową, polską odmianę pasty warzywnej. Można ja jeść z waflami ryżowymi, podać w łódeczkach z cykorii lub maczać w niej surowe warzywa. Zimą, gdy nie ma świeżego szczawiu, można go zastąpić szpinakiem. Szczaw to rzadko wykorzystywana w polskiej kuchniroślina, większość go kojarzy tylko z zupą, a szkoda, bo jest bardzo zdrowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 30