Grzanki z pomidorami i jajami - zaproś przyjaciół na śniadanie

Grzanki z pomidorami i jajami - zaproś przyjaciół na śniadanie
Autor: Shutterstock Grzanki z pomidorami i jajami na śniadanie.
łatwy
15 min
4

To proste, ale bardzo pożywne i smaczne danie, idealna przekąska na szybko, którą może zrobć nawet mało doświadczony w kuchennych sprawach smakosz i kucharski amator. Mówimy, jak zrobić grzanki z pomidorami i jajami.

SKŁADNIKI

  • 1  długa bułka kanapkowa lub 3 kajzerki
  • 6 plasterków boczku wędzonego surowego
  • 3 duże pomidory (twarde)
  • 6 jaj
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę kanapkową obrać ze skórki, pokroić na kromki grubości 1,5 cm (4 szt.), zrumienić lekko na patelni z dwóch stron bez tłuszczu lub w tosterze.
  • Wędzony boczek pokroić w grubsze plastry (4 szt.) i obsmażyć bez tłuszczu.
  • Odsunąć boczek na bok patelni i obsmażyć na niej  z dwóch stron 4 talarki grubo pokrojonych pomidorów.
  • Osobno przyrządzić jaja sadzone.
  • Na półmisku układać grzanki, a na nich pomidory. Na pomidory boczek, a na wierzch sadzone jaja, dodać sól i pieprz.
  • Zalać wszystko połączonym ze śmietaną gorącym sosem pozostałym z obsmażania pomidorów.
  • Przybrać na półmisku listkami zielonej sałaty. Podawać na gorąco jako przekąskę.