Grzanki z pomidorami i jajami - zaproś przyjaciół na śniadanie

2020-10-13
Grzanki z pomidorami i jajami - zaproś przyjaciół na śniadanie
Autor: Shutterstock Grzanki z pomidorami i jajami na śniadanie.
łatwy
15 min
4

To proste, ale bardzo pożywne i smaczne danie, idealna przekąska na szybko, którą może zrobć nawet mało doświadczony w kuchennych sprawach smakosz i kucharski amator. Mówimy, jak zrobić grzanki z pomidorami i jajami.

Składniki

1  długa bułka kanapkowa lub 3 kajzerki

6 plasterków boczku wędzonego surowego

3 duże pomidory (twarde)

6 jaj

3 łyżki śmietany

pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bułkę kanapkową obrać ze skórki, pokroić na kromki grubości 1,5 cm (4 szt.), zrumienić lekko na patelni z dwóch stron bez tłuszczu lub w tosterze.

Wędzony boczek pokroić w grubsze plastry (4 szt.) i obsmażyć bez tłuszczu.

Odsunąć boczek na bok patelni i obsmażyć na niej  z dwóch stron 4 talarki grubo pokrojonych pomidorów.

Osobno przyrządzić jaja sadzone.

Na półmisku układać grzanki, a na nich pomidory. Na pomidory boczek, a na wierzch sadzone jaja, dodać sól i pieprz.

Zalać wszystko połączonym ze śmietaną gorącym sosem pozostałym z obsmażania pomidorów.

Przybrać na półmisku listkami zielonej sałaty. Podawać na gorąco jako przekąskę.