Grzanki z pomidorami i jajami - zaproś przyjaciół na śniadanie
2021-03-29
łatwy
15 min
4
To proste, ale bardzo pożywne i smaczne danie, idealna przekąska na szybko, którą może zrobć nawet mało doświadczony w kuchennych sprawach smakosz i kucharski amator. Mówimy, jak zrobić grzanki z pomidorami i jajami.
SKŁADNIKI
- 1 długa bułka kanapkowa lub 3 kajzerki
- 6 plasterków boczku wędzonego surowego
- 3 duże pomidory (twarde)
- 6 jaj
- 3 łyżki śmietany
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę kanapkową obrać ze skórki, pokroić na kromki grubości 1,5 cm (4 szt.), zrumienić lekko na patelni z dwóch stron bez tłuszczu lub w tosterze.
- Wędzony boczek pokroić w grubsze plastry (4 szt.) i obsmażyć bez tłuszczu.
- Odsunąć boczek na bok patelni i obsmażyć na niej z dwóch stron 4 talarki grubo pokrojonych pomidorów.
- Osobno przyrządzić jaja sadzone.
- Na półmisku układać grzanki, a na nich pomidory. Na pomidory boczek, a na wierzch sadzone jaja, dodać sól i pieprz.
- Zalać wszystko połączonym ze śmietaną gorącym sosem pozostałym z obsmażania pomidorów.
- Przybrać na półmisku listkami zielonej sałaty. Podawać na gorąco jako przekąskę.