Z serka wiejskiego i tych składników piekę najlepsze domowe bułki. Są gotowe w pół godziny

bułki z serkiem wiejskim
Autor: Shutterstock Serek wiejski wymieszaj z tymi składnikami. Łatwo i szybko upieczesz pyszne domowe bułeczki.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Czy można zrobić pyszne domowe bułki w pół godziny? Z tym przepisem jest to nie tylko możliwe, ale i niezwykle łatwe. Smaczne bułeczki pszenne przygotowane z dodatkiem serka wiejskiego i siemienia lnianego idealnie sprawdzą się na śniadanie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie najłatwiejszy na świecie przepis na bułeczki z serka wiejskiego.

Bułki z serka wiejskiego – składniki

Wyborne domowe bułki przygotowane według tego przepisu to idealna baza do kanapek, dodatek do obiadu czy kolacji. Ich przygotowanie jest proste, a na liście niezbędnych składników znalazło się tylko sześć produktów i szczypta soli. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach i mają dobry wpływ na zdrowie. Są bogate w białko, witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Zalecane są przez lekarzy i dietetyków.

Z czego więc zrobić te smakowite domowe bułeczki? Lista składników jest krótka i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • mąka pszenna
  • serek wiejski
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • siemię lniane
  • soda oczyszczona
  • sól

Jak zrobić bułki z serka wiejskiego?

Pełne smaku i niezwykle puszyste domowe bułeczki przygotowane na bazie serka wiejskiego zachwycą prostym przygotowaniem. Przepis jest łatwy, a jego największą zaletą jest to, że ciasto na bułki robi się błyskawicznie. Nie trzeba czekać, aż wyrośnie, ponieważ nie wyrasta na drożdżach. Zanim bułeczki trafią do piekarnika wierzch można naciąć i posypać siemieniem lnianym i sezamem. To dodatkowa porcja smaku, aromatu i składników odżywczych.

Jak więc robi się pyszne domowe bułeczki z serka wiejskiego wzbogacone siemieniem lnianym? Nie ma na co czekać, tylko koniecznie trzeba sprawdzić ten przepis i przekonać się osobiście.

  • 1. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z jajkiem i oliwą z oliwek
  • 2. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
  • 3. krok – wyrobienie ciasta i uformowanie bułek
  • 4. krok – upieczenie bułeczek z serkiem wiejskim w piekarniku

Ile piec bułki z serka wiejskiego?

W tym prostym przepisie domowe bułki z dodatkiem zdrowego serka wiejskiego piecze się w piekarniku. To prosta i szybka czynność. Uformowane bułeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawia się je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut. Upieczone bułeczki z serkiem wiejskim trzeba odstawić do ostygnięcia.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli

  • dodatkowo:
  • siemię lniane
  • sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski zmiksować z oliwą z oliwek i jajkiem. Przełożyć do miski.
  • Wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, sól i siemię lniane. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
  • Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich uformować okrągłą lub kwadratową bułeczkę.
  • Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać siemieniem lnianym i sezamem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Cudowne SIEMIĘ LNIANE - do picia, na włosy i skórę, zamiast jajka
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej