Z serka wiejskiego i tych składników piekę najlepsze domowe bułki. Są gotowe w pół godziny
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić pyszne domowe bułki w pół godziny? Z tym przepisem jest to nie tylko możliwe, ale i niezwykle łatwe. Smaczne bułeczki pszenne przygotowane z dodatkiem serka wiejskiego i siemienia lnianego idealnie sprawdzą się na śniadanie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie najłatwiejszy na świecie przepis na bułeczki z serka wiejskiego.
Bułki z serka wiejskiego – składniki
Wyborne domowe bułki przygotowane według tego przepisu to idealna baza do kanapek, dodatek do obiadu czy kolacji. Ich przygotowanie jest proste, a na liście niezbędnych składników znalazło się tylko sześć produktów i szczypta soli. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach i mają dobry wpływ na zdrowie. Są bogate w białko, witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Zalecane są przez lekarzy i dietetyków.
Z czego więc zrobić te smakowite domowe bułeczki? Lista składników jest krótka i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- mąka pszenna
- serek wiejski
- jajko
- oliwa z oliwek
- siemię lniane
- soda oczyszczona
- sól
Jak zrobić bułki z serka wiejskiego?
Pełne smaku i niezwykle puszyste domowe bułeczki przygotowane na bazie serka wiejskiego zachwycą prostym przygotowaniem. Przepis jest łatwy, a jego największą zaletą jest to, że ciasto na bułki robi się błyskawicznie. Nie trzeba czekać, aż wyrośnie, ponieważ nie wyrasta na drożdżach. Zanim bułeczki trafią do piekarnika wierzch można naciąć i posypać siemieniem lnianym i sezamem. To dodatkowa porcja smaku, aromatu i składników odżywczych.
Jak więc robi się pyszne domowe bułeczki z serka wiejskiego wzbogacone siemieniem lnianym? Nie ma na co czekać, tylko koniecznie trzeba sprawdzić ten przepis i przekonać się osobiście.
- 1. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z jajkiem i oliwą z oliwek
- 2. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
- 3. krok – wyrobienie ciasta i uformowanie bułek
- 4. krok – upieczenie bułeczek z serkiem wiejskim w piekarniku
Ile piec bułki z serka wiejskiego?
W tym prostym przepisie domowe bułki z dodatkiem zdrowego serka wiejskiego piecze się w piekarniku. To prosta i szybka czynność. Uformowane bułeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawia się je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut. Upieczone bułeczki z serkiem wiejskim trzeba odstawić do ostygnięcia.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
dodatkowo:- siemię lniane
- sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek wiejski zmiksować z oliwą z oliwek i jajkiem. Przełożyć do miski.
- Wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, sól i siemię lniane. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej z nich uformować okrągłą lub kwadratową bułeczkę.
- Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać siemieniem lnianym i sezamem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.