Spis treści
Czym zastąpić drożdże?
Drożdży używamy do spulchniania ciasta. Namnażające się w cieście drożdże produkują sporo dwutlenku węgla, który spulchnia nasze ciasta. Drożdże posiadają błonę komórkową oraz ścianę komórkową zbudowaną z celulozy. Z powodu celulozy wypieki drożdżowe mogą być trudne do strawienia. W chorobach wątroby i dróg żółciowych z diety wykluczone jest ciasto drożdżowe.
A czasem drożdży po prostu w sklepie brak...
Jedną z najlepszych metod spulchniania ciasta jest użycie sody.
Soda oczyszczona gwałtownie reaguje ze słabymi kwasami organicznymi. W wyniku reakcji tworzą się w cieście pęcherzyki dwutlenku węgla. Gaz unosi nasze ciasto. Reakcja przebiega bardzo szybko. Dlatego kwasów dodaje się na końcu mieszania ciasta. I szybko ciasto umieszcza w piekarniku. Reakcję może wyzwolić kwaśna maślanka (pozostałościami mleka po produkcji masła). Również zsiadłe mleko, kefir lub jogurt. Można także użyć słodkiego mleka zakwaszonego sokiem z cytryny lub octem. Dokładne proporcje mieszanin znajdziecie w przepisach poniżej.
Proszek do pieczenia to mieszanina sody oczyszczonej oraz łagodnych kwasów. Kwasy uwalniane są powoli w wyższych temperaturach. Dzięki temu stabilizują proces uwalniania dwutlenku węgla.
Teraz już wszystko wiecie o chemii rządzonej spulchniaczami ciasta. Pora na przepisy.
Najlepsze przepisy
Chrupiący chleb sodowy pieczony w garnku
Chleb na proszku do pieczenia, smak jak z piekarni: najlepszy przepis
Szybkie bułeczki śniadaniowe na sodzie - prosty przepis
Pełnoziarniste bułki bez drożdży: przepis na śniadaniowe bułki sodowe
Zdrowy i pyszny chleb z marchewką i cukinią: przepis bez drożdży
Sodowy chleb z palonym masłem i tartym serem: przepis na pieczywo bez drożdży