Czym zastąpić drożdże? Proste przepisy na pyszne chleby i bułki bez drożdży
Czym zastąpić drożdże? Sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Istnieją dwie sytuacje, gdy musimy sięgnąć po chemiczne wspomagacze pulchności ciasta. Gdy ze względu na choroby układu pokarmowego nie możemy jeść ciasta drożdżowego. Oraz gdy po prostu drożdży brak. Oto kilka prostych przepisów na pyszne chleby i bułki bez drożdży.
Spis treści
Czym zastąpić drożdże?
Drożdży używamy do spulchniania ciasta. Namnażające się w cieście drożdże produkują sporo dwutlenku węgla, który spulchnia nasze ciasta. Drożdże posiadają błonę komórkową oraz ścianę komórkową zbudowaną z celulozy. Z powodu celulozy wypieki drożdżowe mogą być trudne do strawienia. W chorobach wątroby i dróg żółciowych z diety wykluczone jest ciasto drożdżowe.
A czasem drożdży po prostu w sklepie brak...
Jedną z najlepszych metod spulchniania ciasta jest użycie sody.
Soda oczyszczona gwałtownie reaguje ze słabymi kwasami organicznymi. W wyniku reakcji tworzą się w cieście pęcherzyki dwutlenku węgla. Gaz unosi nasze ciasto. Reakcja przebiega bardzo szybko. Dlatego kwasów dodaje się na końcu mieszania ciasta. I szybko ciasto umieszcza w piekarniku. Reakcję może wyzwolić kwaśna maślanka (pozostałościami mleka po produkcji masła). Również zsiadłe mleko, kefir lub jogurt. Można także użyć słodkiego mleka zakwaszonego sokiem z cytryny lub octem. Dokładne proporcje mieszanin znajdziecie w przepisach poniżej.
Proszek do pieczenia to mieszanina sody oczyszczonej oraz łagodnych kwasów. Kwasy uwalniane są powoli w wyższych temperaturach. Dzięki temu stabilizują proces uwalniania dwutlenku węgla.
Teraz już wszystko wiecie o chemii rządzonej spulchniaczami ciasta. Pora na przepisy.
Najlepsze przepisy
Chrupiący chleb sodowy pieczony w garnku
Chleb na proszku do pieczenia, smak jak z piekarni: najlepszy przepis
Szybkie bułeczki śniadaniowe na sodzie - prosty przepis
Pełnoziarniste bułki bez drożdży: przepis na śniadaniowe bułki sodowe
Zdrowy i pyszny chleb z marchewką i cukinią: przepis bez drożdży
Sodowy chleb z palonym masłem i tartym serem: przepis na pieczywo bez drożdży