Chrupiący chleb sodowy pieczony w garnku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chrupiący chleb sodowy pieczony w garnku jest bardzo łatwo przygotować. To idealne pieczywo śniadaniowe. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z sosami. Świetnie wchłania każdy sos - sprawdziliśmy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 3 szklanki mąki pszennej typ 450 i 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 3/4 szklanki maślanki lub 1 3/4 szklanki mleka z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub octu 5%
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw garnek żeliwny lub stalowy, aby również się rozgrzał.
- Jeśli nie masz maślanki, użyj zakwaszone mleko. Do mleka dodaj dwie łyżki octu 5% lub soku z cytryny i odstaw na 5-10 minut.
- W dużej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól (i cukier, jeśli chcesz osłodzić chleb).
- Uformuj zagłębienie na środku mieszanki mąki i wlej 1 3/4 szklanki maślanki lub zakwaszonego mleka.
- Wymieszaj maślankę widelcem lub łyżką, aby uzyskać lepkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodawaj po 1 łyżce maślanki lub zakwaszonego mleka i mieszaj, aż do skutku.
- Kiedy już otrzymasz lepkie dość zwarte ciasto, przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i lekko zagnieć - około trzy lub cztery razy. Zbyt długie zagniatanie uczyni ciasto ciężkim i zbyt zwartym. Nie przesadzaj z zagniataniem!
- Uformuj dużą kulę ciasta i lekko ją spłaszcz.
- Ostrym nożem natnij powierzchnię bochenka na krzyż. Nacięcie powinno być dość głębokie.
- Umieść bochenek w nagrzanym i naoliwionym żeliwnym lub stalowym garnku.
- Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika.
- Przez pierwsze 30 minut piecz pod przykryciem, a następnie odkryj garnek na ostatnie 15 minut czasu pieczenia.
- Chleb jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest ładnie zrumieniona, a wykałaczka wbita w środek ciasta wychodzi czysta.
- Wyjmij chleb z garnka i przykryj ściereczką zwilżoną kilkoma kroplami wody, pozostaw chleb na 10 minut, aby trochę ostygł. Dopiero o tym czasie możesz go kroić.
- Podawaj na ciepło z masłem i miodem lub czymkolwiek innym, czego dusza zapragnie.