Sodowy chleb z palonym masłem i tartym serem: przepis na pieczywo bez drożdży
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sodowy chleb z palonym masłem i tartym serem jest niezwykle smaczny. Przygotowanie pachnącego bochenka chleba nie jest skomplikowane. Nie potrzeba drożdży, ponieważ ciasto chlebowe zostanie spulchnione dwutlenkiem węgla uwolnionym w reakcji sody oczyszczonej i kwaśnej maślanki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 80 g masła
- 1 ząbek czosnku, roztarty lub przeciśnięty przez praskę
- 4 szklanki mąki pszennej plus 1 łyżka stołowa do posypania bochenków
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka sera o wyrazistym smaku np. cheddara lub mimolette, startego
- 1 1/2 szklanki maślanki albo 1 1/2 szklanki mleka wymieszanego z 1 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- W małym rondelku na małym ogniu rozpuść mało, od czasu do czasu mieszając. Po około 2 minutach dodaj starty czosnek i kontynuuj podgrzewanie masła, aż utworzą się brązowe kłaczki. Mieszaj, aby nie spalić czosnku, jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli się czosnek przypali, będzie gorzki. Zdejmij z ognia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i cukier. Dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.
- Dodaj zrumienione masło do maślanki i wymieszaj, aby połączyć.
- Maślankę z masłem dodaj do mąki i wymieszaj.
- Ciasto podziel na pół i z każdej połówki uformuj płaski okrągły bochenek grubości około 6 cm.
- Wierzch bochenka posyp mąką. Zrób ostrym nożem nacięcie na wierzchu każdego bochenka.
- Oba bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub piecz kolejno.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż bochenki zrumienią się i ugotują.
- Podawaj ze świeżym masłem.