Sodowy chleb z palonym masłem i tartym serem: przepis na pieczywo bez drożdży

2021-03-29
Sodowy chleb z palonym masłem i tartym serem: przepis na pieczywo bez drożdży
Autor: Shutterstock Gorący bochenek chleba to najlepsza nagroda za odrobinę wysiłku
łatwy
35 min
4

Sodowy chleb z palonym masłem i tartym serem jest niezwykle smaczny. Przygotowanie pachnącego bochenka chleba nie jest skomplikowane. Nie potrzeba drożdży, ponieważ ciasto chlebowe zostanie spulchnione dwutlenkiem węgla uwolnionym w reakcji sody oczyszczonej i kwaśnej maślanki. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 80 g masła
  • 1 ząbek czosnku, roztarty lub przeciśnięty przez praskę
  • 4 szklanki mąki pszennej plus 1 łyżka stołowa do posypania bochenków
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka sera o wyrazistym smaku np. cheddara lub mimolette, startego
  • 1 1/2 szklanki maślanki albo 1 1/2 szklanki mleka wymieszanego z 1 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • W małym rondelku  na małym ogniu rozpuść mało, od czasu do czasu mieszając. Po około 2 minutach dodaj starty czosnek i kontynuuj podgrzewanie masła, aż utworzą się brązowe kłaczki. Mieszaj, aby nie spalić czosnku, jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli się czosnek przypali, będzie gorzki. Zdejmij z ognia.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i cukier. Dodaj starty ser i ponownie wymieszaj. 
  • Dodaj zrumienione masło do maślanki i wymieszaj, aby połączyć. 
  • Maślankę z masłem dodaj do mąki i wymieszaj. 
  • Ciasto podziel na pół i z każdej połówki uformuj płaski okrągły bochenek grubości około 6 cm.
  • Wierzch bochenka posyp mąką. Zrób ostrym nożem nacięcie na wierzchu każdego bochenka.
  • Oba bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub piecz kolejno.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż bochenki zrumienią się i ugotują.
  • Podawaj ze świeżym masłem.