Zdrowy i pyszny chleb z marchewką i cukinią: przepis bez drożdży

2021-03-29
Pyszny chleb z marchewką i cukinią: przepis bez drożdży
Autor: Shutterstock Pełen błonnika chleb z marchewką i cukinią
łatwy
30 min
4

Bez drożdży, bez ugniatania, bez czekania! Po prostu wymieszaj składniki, włóż do piekarnika i gotowe! Idealny, chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku, pyszny chleb. Zdrowy chleb z marchewką i cukinią czeka, aby go upiec jeszcze dziś!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej (plus 50-100 g do podsypania podczas wyrabiania)
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka wodorowęglanu sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml maślanki lub 400 ml mleka i 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 średnie jajko z wolnego wybiegu
  • 50 g startej marchewki
  • 25 g tartej cukinii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • W dużej misce wymieszać mąkę pełnoziarnistą i zwykłą mąkę, sodę i sól. 
  • Do maślanki dodać jajko i wymieszać. Jeśli nie masz maślanki wymieszaj tę samą ilość mleka z 2 łyżkami soku z cytryny i odstaw na 10 minut, ponownie zamieszaj i dodaj roztrzepane jajko, znowu wymieszaj. 
  • Do miski z mąką wlej maślankę i wymieszaj.
  • Dodaj startą marchewkę i cukinię, wymieszaj wszystko razem.
  • Stolnicę lub dobrze wyszorowany blat kuchenny posyp mąką. Wyłóż ciasto i krótko zagnieć go w luźny bochenek. 
  • Bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz 25-35 minut.
  • Podawaj z masłem lub pastami warzywnymi.