Zdrowy i pyszny chleb z marchewką i cukinią: przepis bez drożdży
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bez drożdży, bez ugniatania, bez czekania! Po prostu wymieszaj składniki, włóż do piekarnika i gotowe! Idealny, chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku, pyszny chleb. Zdrowy chleb z marchewką i cukinią czeka, aby go upiec jeszcze dziś!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej (plus 50-100 g do podsypania podczas wyrabiania)
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka wodorowęglanu sody
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml maślanki lub 400 ml mleka i 2 łyżki soku z cytryny
- 1 średnie jajko z wolnego wybiegu
- 50 g startej marchewki
- 25 g tartej cukinii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- W dużej misce wymieszać mąkę pełnoziarnistą i zwykłą mąkę, sodę i sól.
- Do maślanki dodać jajko i wymieszać. Jeśli nie masz maślanki wymieszaj tę samą ilość mleka z 2 łyżkami soku z cytryny i odstaw na 10 minut, ponownie zamieszaj i dodaj roztrzepane jajko, znowu wymieszaj.
- Do miski z mąką wlej maślankę i wymieszaj.
- Dodaj startą marchewkę i cukinię, wymieszaj wszystko razem.
- Stolnicę lub dobrze wyszorowany blat kuchenny posyp mąką. Wyłóż ciasto i krótko zagnieć go w luźny bochenek.
- Bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz 25-35 minut.
- Podawaj z masłem lub pastami warzywnymi.