Tofu z warzywami w sosie teriyaki. Sycący posiłek bez mięsa w azjatyckim stylu
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Tofu z warzywami w sosie teriyaki to pomysł na pyszny obiad bez mięsa. Ta wege propozycja to mnóstwo smaku i aromatu, który pobudzi kubki smakowe jeszcze zanim talerze wylądują na stole. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że jest skarbnicą zdrowia. Zobaczcie, jak robi się obłędne tofu z warzywami w sosie teriyaki.
Jak zrobić tofu z warzywami w sosie teriyaki?
Na patelni podsmaża się cebulę i czosnek, a następnie dodaje się paprykę, marchewkę i cukinię. Warzywa należy smażyć, aż staną się miękkie. Na patelnię wlewa się sos teriyaki i mleczko kokosowe, a także dodaje posiekane liście szpinaku. Potrawę należy jeszcze doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Na koniec dodaje się podsmażone wcześniej rumiane tofu, miesza, chwilę podgrzewa i już można nakładać na talerze.
Przepis na tofu z warzywami w sosie teriyaki
- Przepis na to wegańskie danie obiadowe to tylko kilka prostych kroków.
- Dzięki temu, że tę pyszną potrawę robi się tak szybko, można serwować ją nawet w ciągu zwykłego tygodnia. W sumie czas przygotowania to około pół godziny.
- Lista składników to produkty roślinne, które są w sklepach przez cały rok. Roślinne artykuły są coraz bardziej popularne i można je kupić nawet w małych sklepikach.
- Tofu z warzywami jest daniem nie tylko pysznym i aromatycznym. Tofu to dobre źródło białka roślinnego i składników mineralnych, a kolorowe warzywa to samo zdrowie.
Z czym podawać tofu z warzywami w sosie teriyaki?
Ta pyszna potrawa z naturalnym tofu i kolorowymi warzywami wpisuje się w azjatycki klimat. Pysznie będzie smakować z ryżem Basmati lub jaśminowym. Można też podać do niej makaron ryżowy lub inny makaron azjatycki. Sprawdzi się chow mein, lo mein lub soba. Obiad będzie kompletny, kiedy przygotuje się do niego chrupiącą surówkę. Polecamy kilka łatwych przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które idealnie pasują do dań kuchni azjatyckiej:
- Surówka z czerwonej kapusty jak u „Chińczyka”
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
- Szybka surówka z kapusty pekińskiej
- Surówka z rzepy, marchwi, ogórków
- Pikantna surówka z ogórka i kapusty
SKŁADNIKI
- 400 g naturalnego tofu
- 100 g posiekanego świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki sosu teriyaki
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy i smażyć na nim pokrojone w kostkę tofu, aż zacznie się rumienić. Przełożyć do miseczki.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w plasterki cukinię i marchewkę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie.
- Wlać sos teriyaki i mleczko kokosowe. Dodać szpinak i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i zagotować.
- Dodać tofu, wymieszać, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut.
- Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym posypane sezamem i posiekaną kolendrą.