Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem - pożywny i kolorowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem to pożywne i łatwe do przygotowania danie z patelni. Nieskomplikowane, pełne barw i smaków, pożywne i rozgrzewające. Składniki znajdziecie w supermarketach, a bogactwo smaku - na talerzach!
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu ryżowego
- 90 g pędów bambusa
- 2 piersi z kurczaka
- 100 g kiełków fasoli
- 15 g suszonych grzybów mun
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 spora marchewka
- biała część średniego pora
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz cayenne
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby mun namoczyć we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Makaron ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce.
- Kurczaka pokroić w paski. Podobnie pokroić paprykę, marchewkę i odcedzone grzyby. Pora pokroić w półplasterki.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek z imbirem, dodać kurczaka i smażyć całość na złoty kolor.
- Dodać warzywa i grzyby, smażyć do miękkości. Dorzucić ugotowany makaron i starannie wymieszać.
- Dodać sos sojowy i pieprz cayenne, ewentualnie dosolić do smaku, dorzucić pędy bambusa. Wymieszać i smażyć przez chwilę.
- Podawać posypane kiełkami fasoli.