Pikantna surówka z ogórka i kapusty: łatwy przepis na koreańską sałatkę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pikantna surówka z ogórka i świeżej kapusty to tani i łatwy przepis. Orzeźwiający, pikantny smak surówki zyska uznanie prawdziwych smakoszy. Koreańska sałatka z ogórka i kapusty jest idealna do pieczonego lub grillowanego mięsa.
Zobacz także, jak zrobić klasyczną mizerią z ogórków:
SKŁADNIKI
- 1 ogórek wężowy (z cienką skórką), pokrojony na bardzo cienkie plasterki
- 400 g kapusty białej lub pekińskiej, drobno pokrojonej
- 1 papryczka chili, bez pestek, pokrojona na cienkie kółeczka (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego lub winnego białego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki nasion sezamu czarnego (opcjonalnie)
- 2-4 dymki lub szczypior lubelski, posiekane razem ze szczypiorem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka pokrój na cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam specjalnego noża szczelinowego. Możesz użyć obieraczki do ziemniaków.
- Kapustę poszatkuj na cienkie paseczki.
- Odetnij ogonek papryczki i usuń pestki. Następnie pokrój w poprzek na cienkie kółeczka.
- Cebulki razem ze szczypiorem pokrój drobno.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier.
- W dużej misce wymieszaj poszatkowaną kapustę z ogórkiem. Zalej przygotowanym sosem. Ponownie wymieszaj.
- Dodaj sproszkowane chili lub opcjonalnie świeże chili oraz sezam. Wymieszaj i spróbuj.
- Podawaj od razu posypane szczypiorkiem.
- Surówkę można przechować w lodówce do 7 dni. Uwaga: z każdym dniem będzie bardziej pikantna. Przed podaniem odśwież smak, dodając świeżego szczypioru.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?