Surówka z rzepy, marchwi, ogórków: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surówka z rzepy, marchwi i świeżego ogórka to prawdziwa bomba witaminowa. Surówka z rzepy jest smaczna, odżywcza i chrupiąca. Doskonale pasuje do pieczonych mięs oraz dań z sosami. Rzepa należy do kapustowatych, dlatego śmiało może zastąpić popularne surówki z białej kapusty. Świeża, lekka i apetyczna surówka z rzepy, marchwi i ogórka powinna częściej gościć na twoim stole.
Polecamy przepisy Sałatka z rzepy jak u Magdy Gessler oraz Surówka z czarnej rzepy: przepisy siostry Anastazji
SKŁADNIKI
- 1 rzepa sporej wielkości
- 2 marchewki średnie
- 1 ogórek wężowy
- 1 pęczek szczypiorku
- 200-250 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzepę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić, odstawić na 20 minut.
- Rzepę wygnieść, odcisnąć, płyn wylać. W ten sposób pozbawiamy rzepę ostrego smaku.
- Do rzepy zatrzeć marchewkę i ogórka.
- Szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą, posiekać.
- Warzywa wymieszać z jogurtem i siekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku pieprzem.
- Posypać posiekanym szczypiorkiem.