Surówka z czarnej rzepy: przepisy siostry Anastazji

Surówka z czarnej rzepy: przepisy siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czarna rzepa to bardzo zdrowe warzywo, warto ją jeść w posatci surówek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości podbiła serca wielu Polaków swymi kulinarnymi bestsellerami. Sięgnij po jej zakonny sprawdzony przepis na surówkę z czarnej rzepy - niedocenianego warzywa. Jest banalnie prosta w wykonaniu, a specyficzny ostry smak czarnej rzepy złagodzą słodkie jabłka i marchewka.

Składniki

  • 2-3 czarne rzepy

  • 2 marchewki

  • 3 jabłka

  • szczypiorek

  • sok z 1/2 cytryny

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rzepę, marchew, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  • Dodać pokrojony szczypiorek, sok z cytryny, sól, pieprz.

  • Wszystko wymieszać, na końcu dodać śmietanę i doprawić cukrem do smaku.

Ocena: 2,7