Pożywny ryż basmati z pieczarkami: przepis na wegetariańskie biryani
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ryż basmati z pieczarkami to doskonały przepis na wegetariańskie biryani w stylu indyjskim. Bogata w smaki potrawa zaspokoi apetyt każdego. Pyszne i łatwe w przygotowaniu, pod warunkiem, że będziecie postępować zgodnie z instrukcjami indyjskiego kucharza.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 1 czubata szklanka ryżu basmati, 200 gramów
- 2 szklanki wody, w razie potrzeby dodaj więcej
- 200 gramów białych pieczarek
- 1 średnia cebula, około ½ szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1 średni pomidor, około ½ szklanki drobno posiekanych pomidorów
- 1 lub 2 zielone chilli, drobno posiekane
- 2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej, około 5 do 6 czosnków i 1 cal imbiru zmiksowane na pastę
- ¼ szklanki posiekanych liści mięty
- ¼ szklanki liści kolendry
- 1 łyżeczka curry w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- ¼ łyżeczki czerwonego chili w proszku
- ½ łyżeczki proszku garam masala
- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
- 2 do 3 łyżek oleju
- sól zgodnie z wymaganiami
- oraz
- ¾ łyżeczki nasion kminku
- ¾ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 2 do 3 goździków
- 2 do 3 zielonych owoców kardamonu
- 1 liść laurowy
- 1 anyż gwiazdkowaty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalej suchy ryż zimną wodą i mocz go przez 30 minut.
- Po 30 minutach odcedź ryż i odstaw na bok.
- W czasie, gdy ryż się moczy, przygotuj warzywa, obierz i pokrój.
- Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku. Upewnij się, że spód garnka jest gruby, w przeciwnym razie ryż może się zrumienić lub spalić.
- Gdy olej się rozgrzeje, dodaj wszystkie przyprawy - koper włoski, kminek, goździki, listek laurowy, cynamon, zielony kardamon, anyż.
- Smaż przyprawy przez kilka sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć.
- Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie przezroczysta.
- Następnie dodaj pastę imbirowo-czosnkową, zielone papryczki chilli, połowę mięty i liści kolendry oraz pomidory.
- Dobrze wymieszaj. Podsmaż tę mieszaninę, aż pomidory zmiękną.
- Następnie dodaj zmieloną kolendrę, kurkumę, garam masala, chili i czarny pieprz.
- Ponownie bardzo dobrze wymieszaj, tak aby wszystko stało się jednorodną masą.
- Dodaj pokrojone grzyby. zamieszaj ponownie. smaż na małym lub średnim płomieniu przez 6 do 8 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
- Następnie dodaj wodę. doprowadź mieszaninę do wrzenia. Dodaj ryż. Dodaj resztę mięty i liści kolendry. wymieszaj.
- Dopraw solą. Sprawdź smak wywaru i powinien być nieco słony.
- Przykryj patelnię pokrywką. Na małym ogniu gotuj biryani, aż ziarna ryżu zostaną dobrze ugotowane i cała woda zostanie wchłonięta.
- W przypadku, gdy ziarna ryżu nie zostaną ugotowane, a woda wyschnie, dodaj w razie potrzeby około ¼ do ½ szklanki wody więcej.
- Musisz kilka razy sprawdzać ryż, czy jest już miękki i czy nie potrzebuje więcej płynu.
- Po zakończeniu gotowania pozostaw biryani pod przykrywką przez 5 minut. Następnie otwórz pokrywkę i delikatnie rozpulchnij ryż za pomocą widelca.