Pożywny ryż basmati z pieczarkami: przepis na wegetariańskie biryani

2021-02-24
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Ryż basmati z pieczarkami: przepis na wegetariańskie biryani
Autor: Shutterstock Pyszne i pożywne danie z ryżu i pieczarek
łatwy
30 min
4

Ryż basmati z pieczarkami to doskonały przepis na wegetariańskie biryani w stylu indyjskim. Bogata w smaki potrawa zaspokoi apetyt każdego. Pyszne i łatwe w przygotowaniu, pod warunkiem, że będziecie postępować zgodnie z instrukcjami indyjskiego kucharza. 

Składniki

1 czubata szklanka ryżu basmati, 200 gramów

2 szklanki wody, w razie potrzeby dodaj więcej

200 gramów białych pieczarek

1 średnia cebula, około ½ szklanki drobno posiekanej cebuli

1 średni pomidor, około ½ szklanki drobno posiekanych pomidorów

1 lub 2 zielone chilli, drobno posiekane

2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej, około 5 do 6 czosnków i 1 cal imbiru zmiksowane na pastę

¼ szklanki posiekanych liści mięty

¼ szklanki liści kolendry 

1 łyżeczka curry w proszku

½ łyżeczki kurkumy w proszku

¼ łyżeczki czerwonego chili w proszku

½ łyżeczki proszku garam masala

1,5 łyżeczki mielonej kolendry

¼ łyżeczki  czarnego pieprzu, mielonego

2 do 3 łyżek oleju

sól zgodnie z wymaganiami

oraz

¾ łyżeczki nasion kminku

¾ łyżeczki nasion kopru włoskiego

¾ łyżeczki cynamonu

2 do 3 goździków

2 do 3 zielonych owoców kardamonu

1  liść laurowy

1 anyż gwiazdkowaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zalej suchy ryż zimną wodą i mocz go przez 30 minut.

Po 30 minutach odcedź ryż i odstaw na bok.

W czasie, gdy ryż się moczy, przygotuj warzywa, obierz i pokrój. 

Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku. Upewnij się, że spód garnka jest gruby, w przeciwnym razie ryż może się zrumienić lub spalić.

Gdy olej się rozgrzeje, dodaj wszystkie przyprawy - koper włoski, kminek, goździki, listek laurowy, cynamon, zielony kardamon, anyż.

Smaż przyprawy przez kilka sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć.

Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie przezroczysta.

Następnie dodaj pastę imbirowo-czosnkową, zielone papryczki chilli, połowę mięty i liści kolendry oraz pomidory.

Dobrze wymieszaj. Podsmaż tę mieszaninę, aż pomidory zmiękną.

Następnie dodaj zmieloną kolendrę, kurkumę, garam masala, chili i czarny pieprz.

Ponownie bardzo dobrze wymieszaj, tak aby wszystko stało się jednorodną masą.

Dodaj pokrojone grzyby. zamieszaj ponownie. smaż na małym lub średnim płomieniu przez 6 do 8 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

Następnie dodaj wodę. doprowadź mieszaninę do wrzenia. Dodaj ryż. Dodaj resztę mięty i liści kolendry. wymieszaj.

Dopraw solą. Sprawdź smak wywaru i powinien być nieco słony.

Przykryj patelnię pokrywką. Na małym ogniu gotuj biryani, aż ziarna ryżu zostaną dobrze ugotowane i cała woda zostanie wchłonięta.

W przypadku, gdy ziarna ryżu nie zostaną ugotowane, a woda wyschnie, dodaj w razie potrzeby około ¼ do ½ szklanki wody więcej.

Musisz kilka razy sprawdzać ryż, czy jest już miękki i czy nie potrzebuje więcej płynu. 

Po zakończeniu gotowania pozostaw biryani pod przykrywką przez 5 minut. Następnie otwórz pokrywkę i delikatnie rozpulchnij ryż za pomocą widelca.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż: