Pożywny ryż basmati z pieczarkami: przepis na wegetariańskie biryani

Ryż basmati z pieczarkami: przepis na wegetariańskie biryani
Autor: Shutterstock Pyszne i pożywne danie z ryżu i pieczarek
łatwy
30 min
4

Ryż basmati z pieczarkami to doskonały przepis na wegetariańskie biryani w stylu indyjskim. Bogata w smaki potrawa zaspokoi apetyt każdego. Pyszne i łatwe w przygotowaniu, pod warunkiem, że będziecie postępować zgodnie z instrukcjami indyjskiego kucharza. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:

SKŁADNIKI

  • 1 czubata szklanka ryżu basmati, 200 gramów
  • 2 szklanki wody, w razie potrzeby dodaj więcej
  • 200 gramów białych pieczarek
  • 1 średnia cebula, około ½ szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 średni pomidor, około ½ szklanki drobno posiekanych pomidorów
  • 1 lub 2 zielone chilli, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej, około 5 do 6 czosnków i 1 cal imbiru zmiksowane na pastę
  • ¼ szklanki posiekanych liści mięty
  • ¼ szklanki liści kolendry 
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • ¼ łyżeczki czerwonego chili w proszku
  • ½ łyżeczki proszku garam masala
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki  czarnego pieprzu, mielonego
  • 2 do 3 łyżek oleju
  • sól zgodnie z wymaganiami
  • oraz
  • ¾ łyżeczki nasion kminku
  • ¾ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 2 do 3 goździków
  • 2 do 3 zielonych owoców kardamonu
  • 1  liść laurowy
  • 1 anyż gwiazdkowaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalej suchy ryż zimną wodą i mocz go przez 30 minut.
  • Po 30 minutach odcedź ryż i odstaw na bok.
  • W czasie, gdy ryż się moczy, przygotuj warzywa, obierz i pokrój. 
  • Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku. Upewnij się, że spód garnka jest gruby, w przeciwnym razie ryż może się zrumienić lub spalić.
  • Gdy olej się rozgrzeje, dodaj wszystkie przyprawy - koper włoski, kminek, goździki, listek laurowy, cynamon, zielony kardamon, anyż.
  • Smaż przyprawy przez kilka sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć.
  • Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie przezroczysta.
  • Następnie dodaj pastę imbirowo-czosnkową, zielone papryczki chilli, połowę mięty i liści kolendry oraz pomidory.
  • Dobrze wymieszaj. Podsmaż tę mieszaninę, aż pomidory zmiękną.
  • Następnie dodaj zmieloną kolendrę, kurkumę, garam masala, chili i czarny pieprz.
  • Ponownie bardzo dobrze wymieszaj, tak aby wszystko stało się jednorodną masą.
  • Dodaj pokrojone grzyby. zamieszaj ponownie. smaż na małym lub średnim płomieniu przez 6 do 8 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Następnie dodaj wodę. doprowadź mieszaninę do wrzenia. Dodaj ryż. Dodaj resztę mięty i liści kolendry. wymieszaj.
  • Dopraw solą. Sprawdź smak wywaru i powinien być nieco słony.
  • Przykryj patelnię pokrywką. Na małym ogniu gotuj biryani, aż ziarna ryżu zostaną dobrze ugotowane i cała woda zostanie wchłonięta.
  • W przypadku, gdy ziarna ryżu nie zostaną ugotowane, a woda wyschnie, dodaj w razie potrzeby około ¼ do ½ szklanki wody więcej.
  • Musisz kilka razy sprawdzać ryż, czy jest już miękki i czy nie potrzebuje więcej płynu. 
  • Po zakończeniu gotowania pozostaw biryani pod przykrywką przez 5 minut. Następnie otwórz pokrywkę i delikatnie rozpulchnij ryż za pomocą widelca.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej