Wigilijny barszcz czerwony: jak kisić, na czym ugotować, z czym podać?

2019-12-10 9:17

Wigilijny barszcz czerwony rządzi się swoimi prawami. Zgodnie z tradycją powinien być postny, czyli ugotowany na wywarze warzywnym lub warzywno-grzybowym bez dodatku mięsa. Zazwyczaj taki barszcz podaje się czysty z uszkami, pierogami, kulebiakiem lub krokietami z naleśników. Jednak najważniejsze, że barszcz przyrządza się na zakwasie buraczanym, który należy odpowiednio wcześniej zakisić. Jeszcze zdążycie! Oto wszystkie tajemnice idealnego barszczu czerwonego. 

Wigilijny barszcz czerwony: jak kisić, na czym ugotować, z czym podać?
Autor: Shutterstock Tradycyjny barszcz wigilijny przygotowywany jest na wywarze bezmięsnym

Spis treści

  1. Domowy zakwas na barszcz: jak go zrobić?
  2. Na czym i jak ugotować postny barszcz czerwony?
  3. Z czym podać wigilijny barszcz czerwony?
  4. Polecamy również kilka innych przepisów na świąteczne barszcze:

W kuchni staropolskiej barszcz czerwony podawano na różne sposoby. Czysty, postny barszcz serwowano na jako posiłek południowy w dniu wigilii Bożego Narodzenia lub na śniadanie po całonocnych zabawach karnawału. Taki barszcz podawano czysty lub zabielany, często z grzybami, kaszą lub śledziami. Poza tym podawano barszcz czerwony mięsny gotowany na rurze, kości wołowej ze szpikiem lub ze schabem wieprzowym z uszkami lub kawałkami mięsa. 

Nazwę barszcz wywodzi się od ziela Heracleum sphondylium z rodziny selerowatych zwanego po polsku barszczem. Do XIX w. z tego ziela przygotowywano kwaśne zupy. Z czasem wszystkie kwaskowate zupy nazywano barszczem. 

Domowy zakwas na barszcz: jak go zrobić?

Kiszenie barszczu nie jest specjalnie trudne, lecz wymaga cierpliwości, dlatego za zakwas musimy wziąć się najpóźniej 5 dni przed planowanym gotowaniem barszczyku. Można jednak zrobić większą jego ilość i trzymać w zakorkowanych butelkach w lodówce.

Zakwas buraczany na barszcz

Na czym i jak ugotować postny barszcz czerwony?

Najsmaczniejszy postny barszcz czerwony jest ugotowany na wywarze z warzyw i suszonych grzybów. Taki barszcz ma bardzo bogaty smak i jest przepyszny. 

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Z czym podać wigilijny barszcz czerwony?

Barszcz czerwony podaje się czysty. Można go serwować w talerzach z uszkami lub pierogami, ale bardziej elegancko jest podać go w filiżankach. Do barszczu w filiżankach podajemy paszteciki, kulebiak lub krokiety. Pamiętajmy, że filiżanka do barszczu choć ma dwoje uszu, to trzymamy ją za jedno ucho. 

Uszka z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Kulebiak wigilijny

Krokiety do barszczu

Polecamy również kilka innych przepisów na świąteczne barszcze:

Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Wigilijny barszcz z uszkami

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem

Specjalnie dla ciebie opracowały:  Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE