Barszcz wigilijny: inspirowany przepisem Magdy Gessler

Barszcz wigilijny: inspirowany przepisem Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler podbił serca Polaków
łatwy
60 min
4

Jak zrobić idealny barszcz z uszkami? Wypróbuj przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler. Aromatyczny i winny czerwony barszcz wigilijny Magdy Gessler oczaruje zgromadzonych gości głębią smaku i pięknego koloru. Sprawdź, jak przyrządza go szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej pomysłem. 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszcze: Staropolski barszcz czerwony, Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem oraz Barszcz czerwony z kulebiakiem.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • 5 kg obranych i pokrojonych buraków
  • 5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków
  • 3 liście laurowe;
  • Ziele angielskie
  • Goździki
  • 10 ziaren pieprzu
  • Kminek
  • 4 pory z liśćmi
  • 10 cebul
  • Ocet dębowy
  • Obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety
  • 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić.
  • Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie).
  • Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną.
  • Zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucamy: cebule, obierki z jabłek i czosnek.
  • Tak przygotowany barszcz zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.