Barszcz czerwony domowy: wartości odżywcze, właściwości. Jak zrobić czysty barszcz czerwony? [WIDEO]

Czysty barszcz czerwony
Autor: Shutterstock Barszcz czysty czerwony
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Czysty barszcz czerwony z buraków w tradycyjnej postnej wersji podajemy z uszkami (malutkimi pierożkami) lub pasztecikami. Postny barszcz czerwony jest daniem niskokalorycznym o dużej wartości prozdrowotnej. Przeczytaj, ile ma kalorii i dlaczego warto go pić częściej niż tylko w święta. 

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 buraki
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • szczypta suszonego majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę obierz, pokrój i zalej wodą. Do gotujących się warzyw dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź.
  • Buraki wyszoruj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Zalej je, zrobionym wcześniej, bulionem warzywnym i gotuj do momentu aż będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodaj zgnieciony ząbek czosnku.
  • Buraki odcedź. Dodaj szczyptę pieprzu, sok z cytryny, olej lub oliwę. Posyp majerankiem.
Beszamel - Buraki

Zobacz galerię z przepisami na przetwory z buraków - możesz je robić nawet zimą!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej