Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami

2023-09-12
Barszcz czerwony z kulebiakiem
Autor: thinkstockphotos.com Kulebiaka tradycyjnie przygotowuje się na Wigilię
łatwy
100 min
4

Dieta wegetariańska

Podajemy przepis na drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Doskonale smakuje z czerwonym barszczem zarówno na ciepło jak i na zimno. Kulebiak można zrobić również z ciastem francuskim, jednak my proponujemy tradycyjny przepis na kulebiak z ciasta drożdżowego. Oto sprawdzona receptura!

SKŁADNIKI

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • białko
  • gruba sól i kminek do posypania kulebiaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę ugotować i odcedzić, pieczarki pokroić i udusić na maśle, cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.
  • W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką.
  • Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką. Uformować w misce kulę.
  • Do większej miski nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę z ciastem do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. Kiedy ilość ciasta się podwoi, wyjąć je na stolnicę i lekko rozrobić.
  • Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować dwa okrągłe placki.
  • Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszym plackiem, nałożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym białkiem i posypać solą i kminkiem.
  • Kulebiak piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?