Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami
2023-09-12
łatwy
100 min
4
Dieta wegetariańska
Podajemy przepis na drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Doskonale smakuje z czerwonym barszczem zarówno na ciepło jak i na zimno. Kulebiak można zrobić również z ciastem francuskim, jednak my proponujemy tradycyjny przepis na kulebiak z ciasta drożdżowego. Oto sprawdzona receptura!
SKŁADNIKI
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 450 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- białko
- gruba sól i kminek do posypania kulebiaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę ugotować i odcedzić, pieczarki pokroić i udusić na maśle, cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.
- W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką.
- Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką. Uformować w misce kulę.
- Do większej miski nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę z ciastem do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. Kiedy ilość ciasta się podwoi, wyjąć je na stolnicę i lekko rozrobić.
- Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować dwa okrągłe placki.
- Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszym plackiem, nałożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym białkiem i posypać solą i kminkiem.
- Kulebiak piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?