Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.Tak przygotowanych pierogów z farszem z kapusty i grzybów nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy dodać do nadzienia jajko na twardo - pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze smaczniejsze. Oto sprawdzony przepis!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z rybą oraz Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1 kg kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- masło
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby wypłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić – najlepiej na noc. Następnego dnia opłukać kapustę kiszoną i ugotować razem z grzybami w wodzie, w której moczyły się grzyby.
- Ugotowane grzyby z kapustą bardzo drobno pokroić.
- Ugotować jajka na twardo i drobno pokroić.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.
- Cebule i jajka dodać do kapusty z grzybami, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko przesmażyć aż będzie miało brązowy kolor.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, jajko, wodę i wyrobić ciasto (ma być miękkie i elastyczne). Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty.
- Wykrawać kółka średnicy około 6–7 cm.
- Na każde kółko nałożyć farsz i zalepiać brzegi pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.