Zakwas buraczany na barszcz: przepis
Domowy zakwas na barszcz - radzimy jak go zrobić. Kiszenie barszczu nie jest specjalnie trudne, lecz wymaga cierpliwości, dlatego za zakwas musimy wziąć się najpóźniej 5 dni przed planowanym gotowaniem barszczyku. Można jednak zrobić większą jego ilość i trzymać w zakorkowanych butelkach w lodówce.
Polecamy również kilka innych przepisów na świąteczne barszcze: Wigilijny barszcz z uszkami, Barszcz wigilijny Magdy Gessler oraz Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem.
Podczas drugiego dnia fermentacji może dojść do śluzowacenia zakwasu. Pierwszą przyczyną są bakterie śluzowe, które zanikają w miarę zakwaszania środowiska. Drugą przyczyną jest fermentacja dekstranowa, ale dekstran zostanie potem zjedzony przez bakterie mlekowe. Trzecia przyczyna śluzowacenia to fermentacja mannitowa, która niestety nie zanika i zmienia smak, wtedy trzeba zakwas wylać.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg buraków ćwikłowych
- letnia przegotowana woda,
- sól (łyżeczka na litr wody)
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy wedle uznania (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, kminek, korzeń chrzanu)
- Do przygotowania zakwasu potrzebny będzie także gliniany lub kamionkowy garnek oraz gaza lub lniana ściereczka.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do glinianego garnka i zalewamy letnią wodą, tak by były całkowicie zakryte.
- Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na 1 litr wody.
- Całość możemy doprawić pieprzem, listkami laurowymi, zielem angielskim, kminkiem lub korzeniem chrzanu.
- Garnek przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu.
- Po 5-7 dniach odkrywamy, zbieramy z powierzchni pianę i przecedzamy płyn przez gazę do butelek.
- Szczelnie zamknięte butelki z zakwasem mogą stać w lodówce przez kilka miesięcy, więc dobrym pomysłem będzie przygotowanie jednorazowo większej ilości zakwasu.