Zakwas buraczany na barszcz: przepis

2021-03-29
Marek Lewoc
Zakwas buraczany na barszcz: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Zakwas buraczany na barszcz jest idealny do szybkiego przygotowania domowego barszczu czerwonego
łatwy
35 min
4

Domowy zakwas na barszcz - radzimy jak go zrobić. Kiszenie barszczu nie jest specjalnie trudne, lecz wymaga cierpliwości, dlatego za zakwas musimy wziąć się najpóźniej 5 dni przed planowanym gotowaniem barszczyku. Można jednak zrobić większą jego ilość i trzymać w zakorkowanych butelkach w lodówce.

Polecamy również kilka innych przepisów na świąteczne barszcze: Wigilijny barszcz z uszkami, Barszcz wigilijny Magdy Gessler oraz Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem.

Podczas drugiego dnia fermentacji może dojść do śluzowacenia zakwasu. Pierwszą przyczyną są bakterie śluzowe, które zanikają w miarę zakwaszania środowiska. Drugą przyczyną jest fermentacja dekstranowa, ale dekstran zostanie potem zjedzony przez bakterie mlekowe.  Trzecia przyczyna śluzowacenia to  fermentacja mannitowa, która niestety nie zanika i zmienia smak, wtedy trzeba zakwas wylać.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • letnia przegotowana woda,
  • sól (łyżeczka na litr wody)
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy wedle uznania (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, kminek, korzeń chrzanu)
  • Do przygotowania zakwasu potrzebny będzie także gliniany lub kamionkowy garnek oraz gaza lub lniana ściereczka.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do glinianego garnka i zalewamy letnią wodą, tak by były całkowicie zakryte.
  • Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na 1 litr wody.
  • Całość możemy doprawić pieprzem, listkami laurowymi, zielem angielskim, kminkiem lub korzeniem chrzanu.
  • Garnek przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu.
  • Po 5-7 dniach odkrywamy, zbieramy z powierzchni pianę i przecedzamy płyn przez gazę do butelek.
  • Szczelnie zamknięte butelki z zakwasem mogą stać w lodówce przez kilka miesięcy, więc dobrym pomysłem będzie przygotowanie jednorazowo większej ilości zakwasu.
Marek Lewoc